Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pozor na autolekárničku. Radšej včas kúpiť novú ako platiť pokutu
Zdielať na

Pozor na autolekárničku. Radšej včas kúpiť novú ako platiť pokutu

BRATISLAVA / Patrí k povinnej výbave a každý z nás ju má v aute, no raz za čas ju treba skontrolovať. Za lekárničku po dátume spotreby zaplatíte u policajtov oveľa viac, ako v obchode. Vymeniť ju pritom netreba celú.

V každej autolekárničke by mali byť štyri moduly. Každý z nich je určený na iný typ poranení alebo úrazu. Každý z modulov alebo samotných komponentov má iný dátum spotreby. "V prípade ak modulu končí exspiračná doba je potrebné ho vymeniť," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pri policajnej kontrole nerozhoduje dátum exspirácie celej autolekárničky, ale jej jednotlivých komponentov. "Komponenty už nie sú po nejakom čase sterilné, sú nefunkčné a treba ich dať preč," tvrdí farmaceutka Sulika Bališová s tým, že napríklad na domáce ošetrenie ich ešte môžeme využiť.

Majitelia áut nemusia po dátume spotreby kupovať nové autolekárničky, ale len jednotlivé komponenty, ktoré sú už po záruke. Kým nové lekárničky stoja približne sedem eur, za výmenu jednotlivého modulu, alebo len jeho časti, zaplatíte približne tri eurá. "V prípade, ak sa vodič dopustí priestupku, zákon ukladá sankciu do 50 eur a v blokovom a v správnom konaní až do 100 eur," tvrdí hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy