Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najväčším lovcom vlkov v Československu bol Slovák. Podmienky na lov neboli prísne
Zdielať na

Najväčším lovcom vlkov v Československu bol Slovák. Podmienky na lov neboli prísne

PALOTA / Tento titul si vyslúžil dnes už nebohý najväčší lovec vlkov v bývalom Československu pán Michal Žolna z Paloty. Spolu so svojím synom ich ulovil desiatky. Všetko je zapísané v kronike.

"Tu je ten vlkobijec. V tomto regióne bol najuznávanejší, nikto nebol taký ako on. Najväčší vlkobijec v rámci Československa vtedy," tak začal svoje rozprávanie Vladimír Migas, človek, ktorý s vlkobijcom z Paloty zažil nejednu poľovačku. Podľa miestnych obyvateľov ulovil pán Michal Žolna počas svojho života viac ako 40 vlkov.

"Všetky trofeje sa zakopávali, lebo nemali bohvieakú hodnotu. A za každú trofej bolo 500 korún a neskôr 2000. Koľko vlkov ulovil v priebehu roka, tak za každého dostal odmenu," hovorí Vladimír Migas. Pri pohľade na najcennejších úlovkoch je vždy jedno meno - Michal Žolna. Niektoré údaje sú staré už takmer 50 rokov. Podmienky na lov vlka neboli v minulosti také prísne ako teraz.

"Ochranári nám postavili bariéru a je dosť ťažké uloviť tohto vlka. Poľovník, keď si sadne na ten posed, tak musí dlho vyčkávať," sťažuje sa poľovník Miroslav Turok-Meceňo. Lov vlka je v súčasnosti povolený iba v období od začiatku novembra do polovice januára.

Na Slovensku bude možné uloviť celkovo 76 vlkov dravých. Najväčší počet, teda 25 jedincov môžu poľovníci uloviť v Prešovskom kraji. "Nedarí sa napĺňať kvótu poľovníckym združeniam, aj my sme jedno z nich. Nemali sme to šťastie, aby sme ho mohli individuálnym spôsobom uloviť," hovorí Turok.

"Výpočet množstva zastrelených vlkov je dôsledkom politických poľovníckych tlakov, ich podstatou nie je biologický stav v regióne," hovorí Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. V minulej sezóne bola kvóta stanovená na úrovni 70 jedincov, pričom skutočne ulovených bolo 48 vlkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy