Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekár Kostka sa preslávil ako predražený masér. Dnes prednáša ako neurológ
Zdielať na

Lekár Kostka sa preslávil ako predražený masér. Dnes prednáša ako neurológ

BRATISLAVA / Lekár Pavol Kostka, ktorý sa preslávil najmä ako predražený masér prominentov a politikov, je späť. Urobil si atestáciu z neurológie, prednáša na Slovenskej zdravotníckej univerzite a tvrdí, že záujem o jeho metódy majú dokonca v zahraničí. Tentoraz ale pacientov lieči bez štedrých príspevkov Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Pavol Kostka je už niekoľko mesiacov oficiálne neurológ. Pre svojich kolegov dnes prednášal v nemocnici v Ružinove v malej miestnosti na konci neurologického oddelenia, vypočuť si ho prišli asi desiati lekári. Prednášal im o takzvanej impedančnej terapii, ktorou lieči ochorenia chrbtice. Zatiaľ ju poskytuje len na svojej klinike v Spišskej Belej, no netají sa, že by ju chcel dostať do našich nemocníc. "Ako jedinú metódy na svete, ktorá dokáže zabezpečiť nárast objemu medzistavcovej platničky. Doteraz nikde takáto metóda nebola prezentovaná. Ponúkal oponentom aj lekárskym autoritám, aby ju konfrontovali," povedal neurológ Pavol Kostka.

Ešte kým sa Pavol Kostka venoval fyzioterapii, liečil sa uňho napríklad exminister Ján Počiatek, no chodili k nemu aj ďalšie prominentné tváre. Jeho zisk sa počas druhej Ficovej vlády vyšplhal z nuly na milióny, otvoril si kliniky vo viacerých mestách. Opozícia ho nazývala masérom, keďže mu poisťovňa štedro preplácala výkony, na ktoré nemal nárok - vrátane akupunktúry, či masáže lávovými kameňmi. Na procedúry dostal dokonca špeciálny kód. "VšZP si uňho objednala to, čo u nikoho iného na svete," tvrdil poslanec Miroslav Beblavý.

Dnes je všetko inak. Pavol Kostka si nechal už len jednu pobočku a jeho impedančná terapia žiaden špeciálny kód nemá. "Túto službu si pacienti musia platiť sami, nejde to cez poisťovňu," hovorí Kostka. "VšZP nemá žiaden zmluvný vzťah s MUDr. Pavlom Kostkom," potvrdila hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

Po prevalení kauzy terajší minister Drucker povedal, že štátu vznikla škoda za pol druha milióna eur. To, že Kostka dnes pôsobí na pôde Slovenskej zdravotníckej univerzity, ktorá zorganizovala aj dnešný seminár, však za problém nepovažuje. "Zavolali si ho neurológovia, nič proti tomu nemáme," vyjadrila sa Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ SR. "Už sa k tomu nechcem vracať, bol som vtedy zneužitý na politický boj," uzavrel Kostka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy