Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mengeleho dievča a Mäso majú veľký úspech, toto majú spoločné
Zdielať na

Mengeleho dievča a Mäso majú veľký úspech, toto majú spoločné

BRATISLAVA / Ich knižné prvotiny už prešli rukami mnohých slovenských čitateľov a stále pribúdajú ďalší. Úspech kníh, ktoré napísali naši kolegovia Veronika Homolová Tóthová a Arpád Soltész prekvapil aj samotných vydavateľov. Záujem je však nielen o knihy, ale aj o samotných autorov na čitateľských besedách.

Ona napísala skutočný príbeh o dievčati, ktoré prežilo 4 koncentračné tábory. On o dianí na divokom východe na konci zlatých deväťdesiatych rokov. Témy kníh sú rozdielne, no majú jednu spoločnú vec. Obaja autori sú knižní debutanti a môžeme povedať, že aj mimoriadne úspešní.

Ešte len čerstvo vydané Mäso od Arpáda Soltésza je u čitateľov za krátku dobu varené a pečené. "Kniha vyšla zhruba pred šiestimi týždňami a do dnešného dňa je predaných viac ako 3 500 kusov. Ja som už raz povedala, že tá kniha má našliapnuté na úspech, pretože je stále záujem zo strany kníhkupcov a čitateľov," hovorí výkonná riaditeľka vydavateľstva IKAR Valéria Malíková. 

Recept na úspech

Kniha Mengeleho Dievča za rok svojej existence pozbierala všetky tituly, ktoré mohla - kniha roka, debut roka a cenu čitateľov jedných z dvoch najväčších kníhkupectiev na Slovensku. A týmto sa to ešte nekončí. "Veronikine predaje neklesli pod 2 500 kusov mesačne, to sa ešte nestalo. To je skutočne prelomový autor v slovenskej literatúre," prezrádza Gabriela Belopotocká, generálna manažérka vydavateľstva. 

"Podľa mňa veľmi zavážilo aj to, že je to príbeh Slovenky. Je strašne veľa kníh s touto tématikou, ale príbeh Slovenky takto spracovaný a tak úprimne otvorená spoveď, ako dokázala pani Viola, taký tu ešte naozaj nebol," vysvetľuje úspech knihy jej autorka Veronika Homolová Tóthová. Obe knihy si neustále získavajú nových čitateľov, ktorí prišli aj na besedu s autormi, ktorí o vzniku kníh čo to aj prezradili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy