Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európsky parlament varuje pred extrémnymi zmenami počasia
Zdielať na

Európsky parlament varuje pred extrémnymi zmenami počasia

BRUSEL / Už nediskutujeme o tom, či chceme čistú energiu, ale kedy ju naozaj získame. Skoncovať s fosílnymi palivami bude podľa europarlamentu stáť obrovský balík peňazí, avšak ak by sme sa do tohto boja nepustili, pre svet by to bola katastrofa.

Do Európskeho parlamentu v Bruseli prišiel osobne guvernér Kalifornie, aby všetkým povedal, čo sa deje v jeho krajine. "Extrémne zmeny počasia máme u nás dva až trikrát častejšie ako v minulosti. Obrovské požiare nás zasahujú pravidelne počas celého roka. Treba si uvedomiť, že klimatické zmeny už majú priame dôsledky na životy ľudí," uviedol guvernér Kalifornie Jerry Brown. 

Na svete je ešte stále 1,3 miliardy ľudí bez elektrickej energie a ďalšie tri miliardy využívajú na varenie a kúrenie fosílne palivá. "Všetci sme ohrozený globálnym otepľovaním a alternatívnej čistej energie sú jedným z riešení," tvrdí slovenská europoslankyňa Anna Záborská. 

Využívanie fosílnych palív by sme mali maximálne minimalizovať. Práve preto sa chystá ďalšia vlna podpory zatepľovania, ktorá pomôže aj rodinným rozpočtom. Každá krajina bude musieť prísne znižovať energetickú náročnosť podľa podmienok, kde sa nachádza. "V jednej krajine je viac slnka, v inej vody, v ďalšej vetra, preto musí byť energetický mix na rozhodnutí národných krajín," uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec. 

"Ide o to, aby sme mali menej chorôb, pretože štatistika je alarmujúca čo sa týka chorôb práve zo znečisteného ovzdušia," tvrdí slovenská europoslankyňa Monika Smolková. Tento neviditeľný zabijak má ročne na svedomí len v Európskej únii až 400 000 životov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy