Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícia si myslí, že sa začala éra odstavenia Smeru od moci
Zdielať na

Opozícia si myslí, že sa začala éra odstavenia Smeru od moci

BRATISLAVA / Opozičné strany uspeli v župných voľbách okrem iného aj vďaka tomu, že sa dokázali spojiť, potlačiť ego a ponúkli prijateľných kandidátov. Majú chuť víťaziť a dokonca hovoria o tom, že sa začala éra, na konci ktorej by mohli odstaviť stranu Smer od moci.

Hoci liberáli z SaS a kresťanskí demokrati z KDH či OĽaNO sa mohli zdať nezlúčiteľní ako oheň a voda, dokázali potlačiť sporné témy, či silné egá niektorých jednotlivcov. Takto ušetrenú energiu sútredili na boj s inými súpermi. A osvedčilo sa.
"Ľudia sa už prekŕmili zlodejov v politike a tá nová doba sa začína. my urobíme všetko preto, aby tieto voľby boli tá povestná prvá kocka v domine," informuje líder OĽaNO Igor Matovič. 

"Ľudia majú plné zuby toho, čo sa tu posledné roky deje. Chcú zmenu, chcú slušne spravovanú krajinu," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Ruku k dielu pripojili aj menšie opozičné zoskupenia. Podľa šéfa Novy Grendela župné voľby okrem iného vyvrátili mýtus, že súčasná vládna koalícia nemá alternatívu. "Opozícia je pre ľudí alternatívou," povedal predseda NOVA Gábor Grendel.

Predseda Zmeny zdola Budaj dokonca hovorí, že nastúpila tretia vlna demokracie - prvou bol november 1989 a druhou boj proti mečiarizmu 1998.
"To je vlna, v ktorej si ľudia zoberú demokraciu, naučili sa ju používať, nemajú problém vyberať politikov, ktorí nekradnú a ktorí s nimi hrajú fér," povedal Budaj. Šéf KDH Hlina už dávnejšie naznačil, že opozíciu môže úspech v župných voľbách naštartovať ku výhre v najdôležitejších, teda parlamentných voľbách. "Buldozér sa štartuje malým motorom. Maštartuje malý motor a ten malý roztočí veľký motor," myslí si predseda KDH Alojz Hlina. Približne o rok v tomto čase by mali byť komunálne voľby, teda voľby starostov, primátorov a obecných poslancov a tie ukážu, či tento výsledok opozície bol náhodný, alebo je to dlhodobejší trend. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy