Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čas prezúvania pneumatík je tu. Dodržujte tieto pravidlá
Zdielať na

Čas prezúvania pneumatík je tu. Dodržujte tieto pravidlá

BRATISLAVA / Zimná motoristická sezóna je už predo dvermi. Vodiči by si preto nemali nechať prezúvanie pneumatík na poslednú chvíľu. Okrem výmeny treba skontrolovať ich vek a stav a netreba zabúdať ani na geometriu.

Na Slovensku sme povinní mať obuté zimné pneumatiky na súvislej vrstve snehu a ľadu od 15. novembra do 31. marca. No určite je vhodnejšie ich mať už pri chladnejšom počasí, pretože zimná zmes má úplne iné brzdné vlastnosti, ako tá letná.

"Zimná zmes pneumatiky je oveľa mäkšia, ako letná zmes pneumatiky a tým pádom je oveľa priľnavejšia aj vďaka behúnu, ktorý máte delený tisícimi lamelami," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. Opotrebovanosť pneumatík závisí hlavne od počtu najazdených kilometrov a veku.

"Vek pneumatiky zistíte veľmi ľahko tzv. cez dot kód, je to v takej elypse na bočnice pneumatiky. Štvorčíslie - prvé dve čísla udávajú týždeň, kedy bola tá pneumatika vyrobená a druhé dve čísla udávajú rok kedy bola vyrobená," pokračuje Palesch. Na Slovensku máme v legislatíve stanovenú normu, ktorá hovorí o minimálnej hĺbke dezénu. No podľa odborníka je lepšie sa držať akéhosi v úvodzovkách nepísaného pravidla.

"Zimná pneumatika u nás hovorí legislatíva o minimálnej hĺbke 3mm, ale tá filozofia 4x4x4, ktorá je aj vonku zaužívaná, teda všetky 4 pneumatiky, minimálne 4mm, a maximálne 4 roky staré má čosi do seba," dodáva konzultant. Množstvo majiteľov áut má zimnú a letnú sadu pneumatík zvlášť na diskoch a mení si ich takpovediac svojpomocne, no nie je to úplne šťastné riešenie.

"Určite odporúčam prezúvať v servise u profesionálov. Tú pneumatiku treba v prvom rade vyvážiť a minimálne raz ročne, poťažmo najneskôr raz za dva roky treba spraviť geometriu vozidla tak aby ste tie pneumatiky zbytočne nedrali. A ďalšia vec, keď tú geometriu nespravíte a prehodíte tie penumatiky tak potom vozidlo trebárs zvykne ťahať buď doľava alebo doprava," dodáva Palesch. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému návalu v pneuservisoch, radšej svoje auto prezujte už v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy