Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pojem detský domovy bude minulosťou. Ministerstvo pripravuje zmeny
Zdielať na

Pojem detský domovy bude minulosťou. Ministerstvo pripravuje zmeny

BRATISLAVA / Názov detský domov odíde v priebehu budúceho roka do minulosti. Toto zariadenie čaká premena a spojenie s ďalšími službami. Pritom veľkou zmenou začali prechádzať už pred vyše 10 rokmi, kedy sa detské domovy internátneho typu menili na domovy rodinného typu. Pozrite sa, ako žijú deti v domove dnes a čo im prinesie novela zákona.

V súčasnej dobe sa v detských domovoch nachádza 4642 detí. Internátne detské domovy sú už ale minulosťou. Ukázalo sa totiž, že v nich vyrastali deti, ktoré si nevedeli nakúpiť, upratať či odkrojiť chlieb.

V nových bytových bunkách si po novom ako rodina spolu pripravujú jedlo, upratujú izbu, perú, učia sa. "Už deti nemajú spoločnú jedáleň a spoločné práčovne, ale naozaj sa snažíme vytvoriť podmienky tak, aby sa to podobalo normálnej rodine," vraví Timea Selnekovičová, riaditeľka detského domova Nádej. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje ďalšiu veľkú zmenu, pojem detský domov odíde do minulosti. "Postupne sa budú premenovávať na komplexné strediská podpory rodín a detí. To budú špecializované, ale aj multifunkčné zariadenia," informuje hovorca ministerstva Michal Stuška. Takéto centrum bude poskytovať aj terénnu starostlivosť a sústredí sa na včasnú pomoc rodinám, aby dieťa nemuselo skončiť v domove. Novinkou budú aj testy. "Po novom bude podmienkou, aby každý, kto bude v zariadeniach prichádzať do kontaktu s deťmi prešiel takzvaným testom duševnej spôsobilosti," ďalej uvádza Stuška. 

Oborníci tvrdia, že aj napriek zmenám, naďalej ostáva problém veľa detí, málo vychovávateľov. Ideálne by bolo, ak by bolo každé dieťa v rodine. Nateraz funguje aspoň program neziskovej organizácie, ktorá deťom v domovoch prideľuje spriazneného dospelého dobrovoľníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy