Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sviatok všetkých svätých na Slovensku. Iný kraj, iný mrav
Zdielať na

Sviatok všetkých svätých na Slovensku. Iný kraj, iný mrav

BRATISLAVA / Cintoríny majú v týchto chvíľach veľmi čarovnú atmosféru. Blikotajúce sviečky, vence, kvety a ticho stojaci ľudia pri hroboch, ktorí myslia na svojich blízkych. Počas dušičkového obdobia cestujeme na hroby aj stovky kilometrov a aj tu platí ono známe iný kraj-iný mrav.

Pred bránami bratislavských cintorínov bolo rušno, no za nimi sa už ľudia ponorili do pokoja a pri sviečkach spomínali na svojich blízkych. Aj keď na ľudí, ktorí ostali v našich srdciach spomíname každý deň, práve na Dušičky si chceme ešte viac uctiť ich pamiatku. Na cintoríne v Lomničke sa ešte aj v stredu vo veľkom upratuje.

Miestni povedali,že hroby takmer vždy upravujú na poslednú chvíľu. Nie je to ale iba pre zlé počasie.Ale aj preto, lebo sa tu po zotmení poriadne kradne. Preto je tu počas sviatku všetkých svätých taký pracovný ruch. Vence musia byť pestrofarebné a hroby bohato zdobené. Sviečky zapaľujú až po zotmení, taký je u nich v Lomničke zvyk. Oveľa dôležitejšie je ale vždy sa pri hrobe pomodliť. Bez toho žiadny Róm z cintorína neodíde. "Viete, my cigáni, podľa môjho názoru to prežívame tak duchovnejšie ako gadžovia," myslí si obyvateľ Nikolas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy