Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Človek má v živote dve šťastné obdobia. Medzi vrcholmi ubehne zvyčajne 23 rokov
Zdielať na

Človek má v živote dve šťastné obdobia. Medzi vrcholmi ubehne zvyčajne 23 rokov

BRATISLAVA / Asi každý z nás si z času na čas rád zaspomína na šťastné obdobie v živote. Britskí vedci zistili, že u väčšiny ľudí má životná krivka šťastia dva vrcholy približne v rovnakom veku. A tiež zistili, že medzi nimi - teda medzi vrcholmi, ubehne zvyčajne 23 rokov a že je medzi nimi veľmi hlboká dolina.

Šťastie je ospevované v pesničkách, v básňach, v románoch a snívané a prežívané každým človekom inak. A asi aj preto je vedou ťažko uchopiteľné a definovateľné.  "Neexistuje jednotná definícia," potvrdzuje psychológ Karol Kleinmann. A aj napriek tomu vieme presne, že či šťastie prežívame, alebo nie. "Tam vplýva veľa faktorov, ako ten spomienkový optimizmus alebo momentálna nálada," vysvetľuje odborník. 

Napriek tomu sa skupina britských vedcov rozhodla urobiť výskum šťastia v Nemecku na vzorke vyše 20 tisíc ľudí vo veku 17-85 rokov. Podľa štúdie britských vedcov väčšina ľudí vo svojom živote prežíva dve šťastné obdobia - jedno tesne po 20. roku života a jedno tesne pred 70. rokom života. 

"Je to obdobie okolo 23 a potom okolo 69," približuje Kleinmann. Vek okolo 23 rokov je u veľkého počtu mladých obdobím, keď končia vysoké školy. "Je to prvý krát keď dostanú za snahu peniaze a nie len známku," vysvetľuje psychológ možné dôvody šťastia. 

Stávajú sa samostatnými ekonomicky, občiansky i kultúrne. Plánujú si ničím nezaťaženú budúcnosť. Ono ich to neskôr prejde a postupne viac ako 20 rokov upadajú do pesimizmu. To najmenej šťastné má byť obdobie okolo 40. roku života. Keď sa z dna odpichnú, stúpajú k druhému vrcholu šťastia okolo 70, pár rokov po odchode do dôchodku. "Stres z nezaopatrenej rodiny pominul, lebo deti sú už dospelé," hovorí Kleinamnn. 

A zvyčajne si už našli aj svoj rytmus a záľuby, ktorým sa venujú. Kto vie, či by výskum dopadol rovnako aj u nás? Kultúra a podmienky pre ľudí na dôchodku je u nás predsa len iná ako v Nemecku. U nás teda to druhé obdobie šťastia asi nebude také výrazné. "Nie je dôchodca ako dôchodca," priznáva i odborník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy