Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekár, ktorý v dokumente hovoril o fackovaní pacientky, skončil
Zdielať na

Lekár, ktorý v dokumente hovoril o fackovaní pacientky, skončil

BRATISLAVA / Je na tom naše pôrodníctvo až tak zle? Túto otázku si v posledných dňoch kladú mnohí ľudia, ktorí sa dopočuli alebo videli dokument Zuzany Límovej o pôrodoch na Slovensku.

Na tento film v stredu zareagovalo nielen vedenie nemocnice, ale aj pôrodnícke kapacity, ktoré majú za sebou tisícky pôrodov v nemocniciach, o ktorých sa tam hovorí. "Urážky typu toho filmu ja vidím ako obraz osobnosti, ktorá potrebovala dať osobnú výpoveď a nie je to obraz našich pôrodníc, a veľmi to ubližuje sestrám, lekárom, ktoré o tom veľa diskutujú," uviedol Miroslav Borovský, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Dokument autorka nakrúcala ako svoju diplomovú prácu. Ukazuje, že v nemocnici chýba úcta k pacientkam, rešpekt a ako sa porušujú základné ľudské práva. Najväčšie vášne vzbudili slová lekára, ktorý sa chváli fackovaním pacientiek.

Lekár v čase nakrúcania pôsobil v pôrodnici na Kramároch, v univerzitnej nemocnici však po tomto skončil. "Rozviazali sme s ním pracovný pomer," uviedol riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave Juraj Kovács.

Napriek tomu, že sa v dokumente nepreukázalo, či pacientku skutočne prefackal, podľa prednostu kliniky svojim vyjadrením porušil etické zásady svojej profesie. Brachiálny postup formou facky odborníci rázne odmietli. "Pôrodné asistentky chytia ruky, aby si ich tam nedávala, to je jedna forma. Druhá forma, dostane sa do polohy, keď tlačí nohy k sebe, neposlúcha, potrebujeme hlavičku zrotovať, zavoláme sestričky, chyťte jej tie kolená, to je brachiálna pomoc," uviedol Igor Rusnák, prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Dokument videl aj minister zdravotníctva, ktorý nie je jediným prominentom so skúsenosťami na Slovensku. Aj manželka britského veľvyslanca nedávno porodila dvojičky v Petržalke a bola spokojná.

Situáciu tak, ako je vykreslená v dokumente, považuje minister za vážnu. Dal všetko preveriť a prijať nápravné opatrenia. Už niekoľko dní s vedením nemocnice komunikuje. "Očakávam od nich zhrnutie. To, čo zistili, aké opatrenia príjmu, aby to tu nebolo. Ak len jeden prípad bol takýto, je to vážna situácia," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Verejná diskusia neutícha

Verejná diskusia o stave pôrodníctva u nás neutíchla. Vedenie nemocnice preto v stredu oficiálne hovorilo o dôsledkoch, aké môže tento film spôsobiť. Keďže zobrazuje všetko negatívne. "Tým, že nám to uberie dôveru v náš systém, nastane strach, budú vyššie počty cisárskych rezov zo strachu pred pôrodom a je to škoda, pretože ak mal niekto záujem zlepšiť starostlivosť v pôrodníctve, tak toto je asi tá najhoršia cesta," uviedol Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky SZU Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Podľa prednostu gynekologicko-pôrodnickej kliniky na Kramároch v univerzitnej nemocnici rodila len jedna žena z dokumentu, jeho autorka. A aj keď autorka robila rozhovory s veľkým počtom lekárov, pochybili dvaja, a tí sú v dokumente. "Všetko umelo skreslila vytvorila melanchóliu, za to by mala dostať cenu," myslí si Rusnák.

Autorka počas verejnej diskusie priznala, že jej nešlo o nakrútenie reklamy na pôrodnicu, ale o niečo celkom iné. Použila pritom tri rodičky s negatívnymi skúsenosťami. "Našou ambíciou bolo vyvolať verejnú diskusiu, ktorá by viedla k pozitívnym systémovým zmenám. To, aby sa tieto zmeny aplikovali do praxe, je úlohou kompetentných. Nemocnica má svojich odborníkov, ktorí by mali odpovedať na otázky týkajúce sa pôrodníctva na základe dát, nie domnienok a listov od rodičiek," uviedla Zuzana Límová, autorka dokumentu Medzi nami.

Zdá sa, že po tomto, čo dokument spustil, zmeny nastanú. Ministerstvo aj vedenie nemocnice spúšťajú opatrenia. "Likvidovať domáce pôrody, vytvoriť domáce prostredie a to. My už 15 rokov rokujeme so ženskými organizáciami, ktoré tvrdia, že máme rezervy v komunikácii. Chvalabohu tu nikto, ani film, nespochybňuje naše odborné kvality," uviedol Borovský.

"Rekonštrukcie sa týkajú izieb, toalety, sprchy, prídu nové inkubátory. Ako ste spomínali, treba zlepšiť komunikáciu," uviedol Juraj Kovács, generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy