Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najväčšia reforma školstva sa nekoná. Ministerka ju dá prepracovať
Zdielať na

Najväčšia reforma školstva sa nekoná. Ministerka ju dá prepracovať

BRATISLAVA / Učitelia, odborníci, žiaci, študenti aj rodičia čakali na to, kedy sa reformný dokument Učiace sa Slovensko pretaví do konkrétnych zákonov. Vo štvrtok ministerka školstva povedala, že dokument je v aktuálnej podobe nerealizovateľný. Bude sa vraj musieť dopracovať. Čo z reformých návrhov sa nakoniec dostane do praxe, sa podľa Martiny Lubyovej verejnosť dozvie až v priebehu najbližších mesiacov.

Exminister školstva Peter Plavčan hovoril o najväčšej reforme za posledných za 25 rokov. Teraz ministerka školstva Lubyová o reforme s názvom Učiace sa Slovensko hovorí, že čo je nerealizovateľné, nemôže mať politickú podporu. Dokument treba viac prepracovať. "Dokument nie je použiteľný v rámci národného programu," uviedla Martina Lubyová.

Pritom už od začiatku bolo známe, že pôjde o víziu, ktorá sa bude musieť pretaviť do akčného plánu. "My sme svoj diel práce urobili a namiesto toho, aby teraz tie ostatné zložky začali robiť svoje nadväzujúce práce, tak ministerka začala tvrdiť, že to všetko malo byť už v dokumente. Je to absurdné, pretože je to v rozpore so zadaním, ktoré sme dostali. Písali sme ten dokument 17 mesiacov. Kde bola SNS doteraz," uviedol jeden z autorov projektu Vladimír Burjan.

"Očakávala by som, že na začiatku ministerstvo zadá nejaký obsahový a finančný rámec a nie, že po dvoch rokoch povie, že vízia je nezrealizovateľná," uviedla poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová.

Naopak dvaja z autorov dokumentu tvrdia, že je logické, že ministerka si bude chcieť dokument prepracovať. "Nikto nie je guru a nikto nevie urobiť hotový reformný dokument... Je v poriadku, že ministerstvo si spraví svoj vlastný," hovorí jeden z autorov Juraj Vantuch.

Ministerka neuviedla, aká veľká časť reformných návrhov sa dostane do praxe. Dokument obsahuje aj návrh, aby si školáci nevyberali medzi etikou a náboženstvom, ale aby etika bola povinná pre všetkých a náboženstvo nepovinné. "Neviem o tom, že by to bolo povinné. Budú predmety na výber," dodala ministerka škosltva.

Zelenú chce dať návrhu, aby posledný ročník materskej školy pred nástupom do školy bol povinný. "Je zámer o jeden rok predĺžiť školskú dochádzku," dodala Lubyová

Najčítanejšie správy