Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiéra filmu Mečiar: Nosí ponožky so slovenským znakom
Zdielať na

Premiéra filmu Mečiar: Nosí ponožky so slovenským znakom

BRATISLAVA / Expremiér Vladimír Mečiar sa v týchto dňoch dostal aj na filmové plátna do slovenských kinosál. Dokument Terezy Nvotovej je aj o tom, aký vplyv má na slovenskú politickú scénu dodnes éra mečiarizmu, kedy Slovensko a celé rodiny boli rozdelené na mečiarovcov a protimečiarovcov, kedy sa Slovensko ocitlo v izolácii a divoko sa privatizovalo. Film odkazuje aj na súčasnosť. Sám Mečiar na premiéru neprišiel.

Čo povedal počas štyroch dní nakrúcania v Elektre Tereze Nvotovej nevyspytateľný Mečiar a na čo neodpovedal, táto zvedavosť doviedla do kinosály mnohých. Premiéru si nenechal ujsť ani prezident Andrej Kiska, bývalí politici, novinári, ale bola tu aj Anna Remiášová či Oskar Fegyveres. "Na príbehu Vladimíra Mečiara vidieť, ako dokáže demagóg a populista zmanipulovať národ," povedal prezident Kiska. 

"Vidíme dobrotivého starca, ktorý chce odkazovať akoby z pozície zakladateľa štátu, ale také právo mu za to, čo urobil slovenská verejnosť neprizná," myslí si poslanec Ján Budaj. 

Mečiar v dokumente hovorí aj o pocite poníženia, keď ho národ odmietol, ale aj o hrdosti, že po ňom na dlhé roky ostane aspoň veta v učebniciach. Nvotovej naznačoval, že o únose vedel vopred sám otec Michala Kováča mladšieho. Na čo nechcel, vraj Mečiar, ako obvykle, neodpovedal. "Z filmu vidno, že Vladimír Mečiar sa s tou režisérkou rozprával dobrovoľne a rád. Treba povedať, že začala nakrúcať film v období, kedy sa o neho dlho nikto nezaujímal," uviedla producentka filmu Zuzana Mistríková.

Mnohé veci podľa režisérky vypovedali o ňom aj bez slov. "Vo filme je záber na ponožky Vladimíra Mečiara. Na jednej má slovenský znak a na druhej iniciály svojho mena," hovorí režisérka Tereza Nvotová. Film si prišiel pozrieť aj Fedor Flašík. Aj vďaka nemu bol Mečiar úspešný. "Neľutujem to, neľutujem. Aj keď nemusím súhlasiť s tým, čo sa potom stalo," povedal Flašík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy