Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Motoristi, na benzínkach vás čaká nové označenie benzínu a nafty
Zdielať na

Motoristi, na benzínkach vás čaká nové označenie benzínu a nafty

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vodičov motorových vozidiel čaká na čerpacích staniciach výrazná zmena. Zmení sa totiž označovanie benzínu a nafty. S novým značením už začínajú aj čerpacie stanice na Slovensku. Európska únia pripravila takúto zmenu, aby sa zákazníci v Európe vedeli ľahšie zorientovať.

Označenie na pumpách sa postupne vynovuje. Na stojanoch pribúdajú rôzne tvary, napríklad kruhy alebo štvorce. Doteraz sme pumpách tankovali napríklad Natural 95. Po novom to, ale platiť nebude. 

Označenie nafty sa taktiež zmení. Pribudne písmenko B s číslom 7 a toto všetko bude v štvorci. Čiže na stojanoch bude napísané Diesel B7. Čo sa týka autoplynu ten zostáva na všetkých európskych čerpacích staniciach označený ako LPG.

Brusel rozhodol, že všetky označenia palív budú v celej Európskej únii rovnaké. Slúžiť to má hlavne na uľahčenie ľuďom čo cestujú. Ľudia ak sú v zahraničí alebo prídu ku nám turisti, tak aby presne vedeli, že toto palivo je benzín a toto diesel poprípade LPG.

"Myslím si, že je to veľmi dobrý nápad len sa treba naučiť tie piktogramy aby sme to vedeli hneď napríklad v chorvátsku rýchlo analyzovať a nenatankovali miesto nafty benzín," myslí si dopravný konzultant Maroš Palesh. Členské štáty EÚ by mali toto nariadenie zaviesť najneskôr do 12. októbra budúceho roka.

Nafta označenie B7
Benzín označenie E5
autoplyn označenie LPG

"K novej značke postupne pribudne na všetkých 253 servisných staniciach Slovnaft aj povinné európske označovanie palív, nariadené legislatívou EÚ. Na Slovensku sa tak pridávame k zjednoteniu označenia palív v rámci celej Európskej únii a uľahčuje ich výber najmä zahraničným motoristom. Motorová nafta má európske označenie B7, benzín je pod označením E5 a autoplyn je na všetkých európskych čerpacích staniciach označený ako LPG.“ objasnil hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Členské štáty EÚ by mali toto nariadenie zaviesť najneskôr do 12. októbra budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy