Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Mnohé deti už len zriedka stretnú skutočné zvieratá. Nevedia ani, ako sa k nim majú chovať
Zdielať na

Mnohé deti už len zriedka stretnú skutočné zvieratá. Nevedia ani, ako sa k nim majú chovať

LIPTOV / Stretnúť sliepku, kozu alebo ovcu je najmä pre deti z mesta zážitok, ktorý nie vždy vyhodnotia správne. Ovplyvnení nevhodnými počítačovými hrami a okolím preto dokážu zvieraťu aj ublížiť a to bez zjavnej príčiny.

Nebyť domácich psov a mačiek, mnohé deti by zrejme úplne stratili styk s členmi živočíšnej ríše. Ešteže je nemálo tých, ktorí sa na ne chodia aspoň pozerať. Pre mnohé deti sú práve zoologické záhrady jediné miesta, kde sa môžu stretnúť so skutočnými zvieratami.

Na Liptove je vzájomný kontakt oveľa tesnejší a práve tu sa ukázali vlastnosti mnohých detí.  "Často nepočúvajú inštrukcie ošetrovateľov a stane sa, že k zvieratám nepristupujú, ako by mali. Tým môžu ublížiť aj tomu zvieraťu,“ hovorí ošetrovateľka šeliem Anette. Zvieratá často berú ako hračky.

Podobne ako u zvieraťa je ťažko predvídať aj reakciu dieťaťa. "Deti poznajú skôr počítače a televízory a tie zvieratá vidia skôr v televízoroch ako naživo,“ vysvetľuje ošetrovateľka Ivon Kapitáňová. Nečudo, že pri nich kričia, naháňajú ich, prípadne ich neváhajú kopnúť. Niekedy sa teda stane, že v klietke so štvornohou šelmou sa ocitne šelma dvojnohá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy