Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matka zmiznutého Deáka: Privítali by sme každú správu
Zdielať na

Matka zmiznutého Deáka: Privítali by sme každú správu

BRATISLAVA / Maroš Deák sa akoby pod zem prepadol. Na brata zavraždeného kontroverzného podnikateľa Romana Deáka bol niekoľko rokov vydaný medzinárodný zatykač. Rodina si myslí, že smrť jedného a zmiznutie druhého syna spolu súviseli.

Brat zavraždeného Romana Deáka zmizol presne pred piatimi rokmi. Maroš Deák mal 34 rokov, keď tesne pred Vianocami v roku 1999 utiekol zo Slovenska. Stalo sa tak len niekoľko týždňov po chladnokrvnej poprave jeho brata Romana. Matka oboch mužov spomína, že mladší syn vtedy doslova ušiel zo dňa na deň v jediných nohaviciach zo strachu o život, až neskôr sa rodine ozval zo zahraničia.

Nový azyl našiel v Thajsku, kde podnikal do roku 2012. Koncom septembra toho istého roku sa rodičom nečakane ozval zo slovenského mobilného čísla. "Odvtedy nemáme o ňom žiadne správe," uviedla Viera Deáková, matka nezvestného Maroša Deáka.

Rodičia sa následne obrátili na políciu, ktorá dovtedy po Marošovi pátrala z iných dôvodov. "Na hľadanú osobu bol dňa 2. apríla 2012 vydaný Krajským súdom v Bratislave medzinárodný zatýkací rozkaz vo veci trestného činu vydierania," uviedol hovorca ministerstva vnútra Martin Wäldl.

Vyšetrovanie neprinieslo žiadne výsledky. A to napriek tomu, že polícii sa v posledných rokoch podarilo rozuzliť viacero zamotaných prípadov z prostredia organizovaného zločinu. "Nemáme tomu chlapcovi ani kde sviečku zapáliť. My by sme privítali každú správu. Či už je kladná alebo záporná," dodala Viera Deáková.

Odber biologických vzoriek

Pár mesiacov po jeho zmiznutí sa v médiách objavili správy, že mŕtvy muž so slovenským pasom, ktorého v Oceánii objavila austrálska polícia na jachte s dvesto kilami kokaínu, by mohol byť Maroš Deák. Vtedy slovenská polícia kontaktovala aj manželov Deákovcov a požiadala ich o odber biologických vzoriek pre možnú identifikáciu nebohého.

Žiadna zhoda sa nepotvrdila. Matka nezvestného muža sa obáva, že ho niekto na Slovensko vylákal, aby ho pripravil o život. Bolo to v čase, keď polícia v okolí Bratislavy masovo zatýkala členov zločineckej skupiny Sýkorovcov. Tí mali podľa obžaloby zavraždiť v októbri 1999 jeho brata Romana. Motívom mohla byť pomsta. "Určite ich poznal. Bolo o ňom všeobecne známe, že tvrdo ide potom, kto toto Romanovi urobil," spomína Deákova mama.

Polícia tvrdí, že pátranie po hľadanej osobe stále trvá, pričom vykonáva všetky potrebné kroky k jej vypátraniu v zmysle zákona. "Pátranie po nezvestnej osobe bolo vyhlásené v roku 1999. Neskôr bol záznam prekvalifikovaný na pátranie po hľadanej osobe," uviedol hovorca ministerstva vnútra. "Keby náš syn žil, neexistuje, že by sa nám neozval," dodáva Viera Deáková.

Najčítanejšie správy