Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko prezývajú v EÚ pre pašovanie šteniat Hunde Mafia. Nový zákon to má zmeniť
Zdielať na

Slovensko prezývajú v EÚ pre pašovanie šteniat Hunde Mafia. Nový zákon to má zmeniť

BRATISLAVA / Predaj šteniatok do zahraničia, najmä malých plemien psov, je veľmi dobrý biznis. Už roky na tom beztrestne zarábajú desiatky slovenských množiteľov. Pomenovanie Hunde Mafia sa už v Nemecku stalo synonymom Slovenskej republiky. Nový zákon to má zmeniť.

Väčšina transportov psov do zahraničia je nelegálnych. Šteňatá z množiarní, kde sučky chovajú v otrasných podmienkach v malých klietkach vo vlastných výkaloch, odchádzajú do zahraničia natlačené v kufroch osobných áut. Ale odhalené boli aj veľké transporty s desiatkami až stovkami šteniatok v obrovských nákladných autách. "To číslo je hrozne veľké. Vyvážame ročne 40 až 60 tisíc šteniat, čím patríme k najväčším vývozcom," hovorí riaditeľ ŠVaPS SR Jozef Bíreš. 

Ministerstvo v spolupráci s veterinárnou správou už druhý rok pracuje na novele zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorý dá veterinárom väčšie kompetencie a polícii povinnosť týranie zvierat riešiť. "Prvým tým zásadným bodom je definovanie zvieraťa ako živá cítiaca bytosť, druhým okruhom je boj proti množiteľom, ďalej povinné čipovanie psov a trestnoprávna zodpovednosť pri týraní zvierat," hovorí ministerka pôdohospodárstva, Gabriela Matečná. 

Základný návrh zákona ministerstvo predstavilo už v júni a že to s ním ministerka myslí vážne, dáva patrične najavo. V sprievode dvoch čuvačov prišla minulý týždeň v rámci európskeho týždňa mobility na úrad vlády, aby odkázala verejnosti aj svojim kolegom, že v legislatíve poriadne zaostávame. 

Povinné čipovanie psov sa teda na Slovensko vráti, novonarodené šteňatá budú čipované a evidované okamžite, majitelia už žijúcich psov na to budú mať prechodné obdobie do roku 2020. A každý z nich musí povinne predložiť občiansky preukaz .To znamená, že už nebudú pobehovať psy evidované na neexistujúcich ľudí, ktorí za ne nemôžu niesť zodpovednosť. Ak zákon prejde, zodpovedať sa nebude len ten, kto ublíži zvieraťu, ale aj človek, ktorého zviera ublíži niekomu inému. Horná sadzba je až 8 rokov.

Ministerstvo posunulo svoj návrh do medzirezortného pripomienkového konania aj s niekoľkými novinkami. "Pomenovali sme, čo už bude považované za týranie, napríklad nedostatočná výživa, nedostatočné prostredie, nedostatočný pohyb, nedostatočná veterinárna starostlivosť," vymenúva Bíreš. Okrem toho chce ministerstvo týmto zákonom začať riešiť aj tému, ktorá dosiaľ nebola pre políciu dosť dôležitá - rozhadzovanie otrávených návnad alebo granulovaných otráv na miestach, kde sa stretávajú ľudia. 

No kým sa zákon dostane pred poslancov, ešte musí absolvovať dlhú cestu. Aká bude jeho výsledná podoba, dnes nevie povedať ani ministerka. "Je to zákon, ktorý sa týka mnohých, očakávame veľa pripomienok, uvidíme, ako sa s nimi dokážeme vysporiadať, ak budú relevantné a prinesú niečo pozitívne, vôbec sa im nebránime," uzatvára Matečná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy