Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko je exotická krajina. Najmä čo sa húb týka
Zdielať na

Slovensko je exotická krajina. Najmä čo sa húb týka

KOŠICE / Zástupcovia najstaršej organizácie na svete zaoberajúcej sa hubami, prišli do našej krajiny. Ich cieľom je východné Slovensko, presnejšie nedotknuté pralesy. A predpoklady a očakávania odborníkov sa naplnili. Práve v týchto unikátnych lokalitách totiž našli vzácne druhy, ktoré nám veľmi závidia.

Hovoria o mimoriadne úspešnej misii. Na Slovensku totiž objavili množstvo húb, ktoré sú na našej planéte výnimočné. Ich výskyt je veľkou raritou. "Sú veľmi zaujímavé, pretože o nich neexistuje veľa záznamov," hovorí Slavomír Adamčík zo Slovenskej akadémie vied. Huby sú staré približne ako dinosaury. Ich história nie je zmapovaná do úplných detailov. Dôvodom je ich krehkosť a jemná štruktúra.

Huby sú pri pestrosti tvarov a veľkostí záhadou prírody. Nový druh sa môže objaviť na každom kroku. Odborníci ich dokážu presne identifikovať len s pomocou mikroskopu. "Zisťujeme odchýlky, takže to musíme podrobne preskúmať pod mikroskopom. Či to je úplne nová vec alebo niečo čo nie je bežné," povedal Adamčík. 

Angličania hovoria o slovenskej prírode ako o obrovskom poklade. Fascinovali ich predovšetkým naše bukové pralesy. Práve tu na popadanom dreve našli najvzácnejšie huby. "Z môjho pohľadu to je exotika. Je veľmi zaujímavé vidieť tieto výnimočné veci," hovorí britská mykologička Caroline Hobard.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy