Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza pedagóga Prostredníka pokračuje. Fakulta zháňa náhradu
Zdielať na

Kauza pedagóga Prostredníka pokračuje. Fakulta zháňa náhradu

BRATISLAVA / Prípad evanjelického pedagóga, ktorému biskupi zakázali prednášať na verejnej vysokej škole, pokračuje.

O pár dní sa začína semester, no spoza pultu už pán Prostredník prednášať nebude. "Vzniknutá situácia nie je ľahká, krátko pred semestrom nám to spôsobuje, samozrejme, problémy. Rozhodnutie Zboru biskupov rešpektujem, majú na to v zmysle zákonov plné právo, rozhodnutie je platné," vysvetľuje dekan evanjelickej bohosloveckej fakulty Ľubomír Batka.

"V novodobej histórii po roku 1989 ešte fakulta takúto situáciu nemusela riešiť," hovorí Ondrej Prostredník. Náhradu za pedagóga fakulta stále zháňa 

"To je v procese riešenia," povedal Batka. Slavomír Sabol, Milan Krivda a Miloš Klátik, biskupi odvolávajúci Ondreja Prostredníka z pedagogickej funkcie sú pritom jeho bývalí spolužiaci - na fakulte majú fotografie na spoločnom table. "Vzhľadom na to, že sa neviem stotožniť s rozhodnutím Zboru biskupov, tak som spísal odvolanie," povedal teológ Prostredník.

Je však otázne, či takýto krok má nejaký význam. "Podľa môjho vedomia cirkevné predpisy možnosť odvolania neustanovujú, asi sa dá očakávať, že odvolanie bude zamietnuté," myslí si Batka.

Presbyterstvo Cirkevneho zboru v bratislavskom Starom meste podporilo Ondreja Prostredníka. "Postoje Ondreja Prostredníka k závažným spoločenským témam považujeme za plne v súlade s najvyšším princípom biblickej zvesti, prikázaním lásky k Bohu a k blížnym," píše sa v stanovisku presbyterstva. 

"V stanovisku zboru biskupov sa uvádza, že ľudia sú mediálnymi výstupmi Ondreja Prostredníka pobúrení, ale existujú stovky ľudí, ktorých zase poburuje stanovisko zboru biskupov. Preto sme si považovali za povinnosť vyjadriť sa k tomuto rozhodnutiu a žiadať biskupov o zrušenie tohto rozhodnutia," rozpráva Anna Polcková, predsedajúca farárka cirkevného zboru. 

Ondrej Prostredník by teoreticky ďalej mohol vyučovať neteologické predmety. Biskupi ho pravdepodobne môžu od vyučovania úplne odstaviť . O prácu ale nepríde. "Kolega docent Prostredník sa bude venovať vedeckej činnosti, je riešiteľom APVV grantu, je v záujme Fakulty aby grant ďalej bežal a bol úspešne doriešený, takže nájdeme preňho dostatok pracovnej činnosti v rámci vedy," dodáva dekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy