Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
FOTO: V rieke uhynuli tisícky rýb. Podľa obyvateľov za to môže družstvo
Zdielať na

FOTO: V rieke uhynuli tisícky rýb. Podľa obyvateľov za to môže družstvo

TURÁ LÚKA / V rieke Myjava uhynulo veľké množstvo rýb. Potok je plný zdochlín. Za všetkým je údajne bioplynová stanica v areáli miestneho družstva.

Obyvateľom myjavskej mestskej časti Turá Lúka sa naskytol smutný pohľad. V priebehu niekoľkých hodín sa v rieke Myjava objavili na dne tisíce mŕtvych rýb, rôznych veľkostí aj druhov. Miestni obyvatelia majú v riešení jasno. Hromadný úhyn rýb podľa nich spôsobila bioplynová stanica na miestnom družstve. 

"Chyba nie je na našej strane. Bioplynová stanica ako samostatný právny subjekt si objednala služby vývozu digestátu u externej firmy," uviedol riaditeľ družstva Vladimír Volečko. Údajne zlyhal ľudský faktor. Zamestnanci trnavskej firmy mali ísť na obed bez toho, aby zavreli ventil, ktorý prečerpával vyhnitý kal po výrobe bioplynu. 

Podľa riaditeľa Volečka praskla hadica na jednom zo strojov: "Digestát nekontrolovane vytekal našim dvorom." Zamestnanci družstva začali biokal ihneď zachytávať pomocou senných hrádzí, no úniku do rieky už nedokázali zabrániť. Odniesli si to takmer všetky ryby v úseku asi jedného kilometra.

Prípadom sa uz zaoberá aj inšpekcia životného prostredia, ktorá vyhodnocuje vzniknuté škody. Polícia zatiaľ vo veci nekoná.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy