Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šikana na školách nie je ojedinelá. Takto zistíte, že jej čelí aj vaše dieťa
Zdielať na

Šikana na školách nie je ojedinelá. Takto zistíte, že jej čelí aj vaše dieťa

BRATISLAVA / So začiatkom školského roka prichádzajú do životov detí aj ich bežné obavy. Matematika, dejepis či slovenčina. Niektoré z nich však majú o starosť navyše. Musia totiž čeliť šikane zo strany spolužiakov.

Odborníci tvrdia, že šikanovanie nie je problém jednotlivcov, ale celého kolektívu. Vo vážnejších prípadoch odporúčajú vyhľadať aj odbornú pomoc. 

Dôvodom šikany je pri tom často zvýšená agresivita u dieťaťa a jeho snaha upevniť si nadradené postavenie v kolektíve. "Vždy ide o nepomer síl. Vždy tam je útočník alebo nejaká obeť a tá obeť sa nemá ako brániť, nevie ako sa má brániť," priblížila psychologička Eva Smiková.

Pritom odhaliť šikanu je niekedy pomerne náročné. Dieťa sa buď bojí rodičom priznať, alebo sa hanbí. To, že niečo nie je v poriadku si môžu všimnúť rodičia na prejavoch, ktoré nie sú typické. "Napríklad, že chodí domov uplakané alebo nechce ísť ráno do školy, nechce sa mu vstať, bolí ho brucho alebo hlava," uviedla Smiková. 

Nová forma šikany - kyberšikana

Ide o šikanovanie na diaľku cez telefón či cez internet. Na školách už zvyčajne fungujú rôzni výchovní poradcovia, špeciálni pedagógovia alebo dokonca detskí psychológovia, ktorí sú odborníkmi aj na riešenie a predchádzanie šikany.

I keď existuje jednotné usmernenie ako majú školy a učitelia v prípadoch šikanovania postupovať, celkové štatistiky šikanovania neexistujú. Z výskumov centra vedecko-technických informácií ale vyplýva, že zo vzorky 655 žiakov sa so šikanovaním stretla až jedna tretina opýtaných detí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy