Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prešli tisíce kilometrov a slovenčina im ešte robí problém. Škola začala aj pre migrantov
Zdielať na

Prešli tisíce kilometrov a slovenčina im ešte robí problém. Škola začala aj pre migrantov

MEDZILABORCE / Majú za sebou cestu dlhú tisíce kilometrov. Zo svojej domovskej krajiny ušli v strachu o život a pritom sú to deti. Mnohé zadržali v sprievode prevádzačov. Maloletých migrantov umiestnili v detskom domove v Medzilaborciach. Hoci sa slovenčinu učia iba krátko, aj pre nich sa začal školský rok.

Do lavíc základnej školy zasadli v pondelok aj nelegálni migranti, a to z Afganistanu, Bangladéša a z Rumunska. Dve deti zadržali s ukrajinskými prevádzačmi len pred pár týždňami. Umiestnili ich do detského domova v Medzilaborciach a odvtedy sa učia aj slovenčinu. Učitelia sa pri vyučovacom procese opierajú hlavne o znalosť jazyka.

"Z Bangladéša a z Afganistanu, keďže sú vo vyššom veku, nastúpia do 9. ročníka, dvoch máme v šiestom ročníku," hovorí riaditeľka školy Emília Kocanová. Prých žiakov spoza hraníc mali v tejto škole v minulom roku. Zo Slovenska už odišli, no aj učiteľom, aj žiakom na nich zostali veľmi príjemné spomienky. "Chlapec z Pakistanu sa za rok a tri mesiace naučil plynule po slovensky, boli inteligentní, podľa mňa až nadpriemerne," spomína učiteľka Natália Hriseňková. 

Žiaci svorne tvrdia, že so svojimi kamarátmi spoza hraníc sa už aj veľmi skamarátili. "Beriem ich ako normálnych spolužiakov, ako by sme spolu vyrastali od prvého ročníka, rýchlo sme si na nich zvykli aj ja, aj spolužiaci," hovorí žiačka 7.ročníka Anna Tarčová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy