Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obľúbenú sladkosť sťahujú z trhu. Môže obsahovať škodlivý insekticíd
Zdielať na

Obľúbenú sladkosť sťahujú z trhu. Môže obsahovať škodlivý insekticíd

BRATISLAVA / Vajíčková kauza už nie je iba o vajciach a vaječných zmesiach. Nebezpečné môžu byť aj sušienky. Prvý krát od prepuknutia škandálu informuje o možnom nebezpečenstve aj výrobca cukroviniek. Ide o Opávia Zlaté venčeky žĺtkové v 150 a 185 gramovom balení. Sladkosti, po ktorých radi siahajú aj deti, mohli byť podľa spoločnosti vyrobené zo zmesi vajec, ktoré obsahovali nebezpečný pesticíd.

Prítomnosť zvýšeného obsahu fipronilu zatiaľ laboratórne testy nepotvrdili. Venčeky sťahujú iba z preventívnych dôvodov. No aj keby sa podozrenie potvrdilo, priamo ohrozené by nemali byť ani najmenšie deti.

"Predpokladané stopové množstvo látky v hotovom výrobku nepredstavuje podľa nášho interného zhodnotenia nepredstavuje žiadne zdravotné riziko pre človeka, ktorý ho skonzumuje. 3 ročné dieťa s hmotnosťou 15 kilogramov by muselo zjesť 18 150 gramových balení, aby dosiahlo úroveň, ktorá by mohla byť považovaná za škodlivú. Stiahnutie výrobkov je preto iba preventívne," povedala hovorkyňa spoločnosti Mondelez CZ/SK Gabriela Bechynská. 

Zaujímavé však je, že o možnom nebezpečenstve spoločnosť informovala českú verejnosť tlačovou správou už minulý týždeň v stredu a vo štvrtok sa upozornenie objavilo aj v Európskom varovnom systéme. Slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa však správu o možnom nebezpečenstve v sušienkach zverejnila až včera večer - teda 5 dní po tom, ako sa objavila prvá oficiálna informácia.

​Riaditeľ veterinárnej správy to obhajuje tým, že informáciu najskôr museli naši inšpektori preveriť.

"Zisťovali sme, kde bol tento výrobok dodaný, pretože sme nevedeli jednotlivé prevádzky osloviť a tým pádom sme začali komunikovať a dali sme to až potom na výstražný systém," vysvetlil Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

Ide o milióny vajec

Dnes by už podľa Bíreša nemali byť venčeky s podozrivou šaržou na žiadnom pulte našich predajní. Ak ste si ich kúpili ešte pred stiahnutím, v obchode vám peniaze vrátia.

A kým časť inšpektorov riešila venčekovú kauzu, ďalší si posvietili na sklad v Komárne, kde objavili ďalšiu kontaminovanú vaječnú zmes, ktorá bola podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva určená pre hotely a reštaurácie.

"Výrobky boli nájdené priamo v skladoch, ktoré neskôr boli určené na ďalšiu distribúciu," informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva, Michal Feik. 

Nakazené vaječné žĺtka sa pravdepodobne v Komárne nikdy nevyskytovali, boli okamžite expedované do Budapešti, kde podľa našich informácií boli už aj spracované.

"Táto firma v Komárne nemá v Komárne schválený sklad, len sprostredkuje tovar," informoval Štefan Miholič, riaditeľ Veterinárnej správy v Komárne. 

Fipronilová kauza už nadobudla obludné rozmery. Kontaminovaných mohlo byť až niekoľko miliónov vajec, ktoré sa dostali už do 22 krajín Európskej únie.

V utorok sa ňou dokonca bude zaoberať aj Rada ministrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy