Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Generálna oprava za takmer tri milióny eur čaká vodné dielo Gabčíkovo
Zdielať na

Generálna oprava za takmer tri milióny eur čaká vodné dielo Gabčíkovo

ČUŇOVO / Vodné dielo Gabčíkovo je v prevádzke už takmer 25 rokov. Aby sa predišlo havarijnému stavu, vodohospodári chcú novým izolačným náterom predísť priesakom vody z toku Dunaja. Táto generálna oprava v celkovej dĺžke 34 kilometrov bude stáť takmer tri milióny eur. Počas prác hladina Dunaja musí byť rapídne znížená.

Vodohospodári budú opravovať obe strany hrádze prívodného kanálu, ktorý vedie od Vojky do Gabčíkova. "Vodné dielo Gabčíkovo je v prevádzke 25 rokov, musíme opraviť určité veci, ktoré sú potrebné v ďalšej bezpečnej prevádzke," hovorí riaaditeľ odštepného závodu v Bratislave Jozef Dúcz. 

Keďže izolačný náter na hrádzi sa nachádza pod vodou musia znížiť hladinu vody v Dunaji. "Hladina klesne o 1,60 metra od maximálnej prevádzkovej hladiny," dodáva Dúcz. Ak by došlo k priesakom na plášti hrádze mohlo by to mať katastrofálne následky. Počas opravy hrádze, ktorá sa bude realizovať od 2. septembra po znížení hladiny vody až do 22. októbra tohto roku. Táto generálna oprava bude stáť 2, 7 milióna eur. "Kompa bude premávať, plavby bude zabezpečené, akurát budú obmedzenia na korune hrádze pre cyklistov a turistov,"informuje Dúcz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy