Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hasičom sa podarilo požiar na Gemeri lokalizovať. Zrejme ale nešlo o náhodu
Zdielať na

Hasičom sa podarilo požiar na Gemeri lokalizovať. Zrejme ale nešlo o náhodu

GEMERSKÁ POLOMKA / Dva vrtuľníky a približne 120 hasičov zasahovalo od piatkového popoludnia pri rozsiahlom požiari nad obcou gemerská Poloma pri Rožňave. Oheň prešiel cez hrebeň aj na Spišskú stranu. Vysoko v horách prácu hasičom nekomplikoval len ťažký terén, ale aj hustá hmla, silný vietor, či zadymenie.

Stovka profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahuje pri požiari nad obcou Gemerská Poloma (okres Rožňava). Doposiaľ zasiahli plamene dvadsať hektárov lesa, z toho 4 hektárov mladých ihličnanov a hasičom sa ho nepodarilo ešte uhasiť. "Hasenie komplikuje silné zadymenie, ťažko dostupný terén a zlá viditeľnosť,"  informoval riadiaci dôstojník Martin Kaprál.

Pri udalosti zasahuje 35 profesionálov, s 20 kusmi hasičskej techniky a 67 dobrovoľných hasičov, s 15 kusmi techniky. Požiar pomáhali hasiť aj dva vrtuľníky z Letky Ozbrojených síl SR. Hasiči zasahovali aj so štvorkolkami alebo cisternami. Požiar už je lokalizovaný, ďalej sa zatiaľ nešíri, ale tlie stále. "Požiar sa už nešíri, potrebujeme už len dohasiť tie zbytky horiacich pníkov."  V priebehu mesiaca horelo v týchto lesoch už tretíkrát. Vyzerá to tak, že nejde o náhodu.

"Pravdepodobnou príčinou je manipulácia otvoreným ohňom neznámou osobou alebo aj úmysel," dodáva Kaprál. Nielen hasiči, ale aj dobrovoľníci, či obyvatelia obcí, ktorí oheň sledujú z doliny veria, že predpovede počasia sa naplnia a Gemer zasiahne dážď. Práve ten by bol momentálne pre hasičov najväčšou pomocou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy