Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zázraky sa dejú: Trojmesačnému chlapcovi zachránilo život srdce novorodenca z Košíc
Zdielať na

Zázraky sa dejú: Trojmesačnému chlapcovi zachránilo život srdce novorodenca z Košíc

BOLOGNA / Lekári v talianskom meste mali náročnú noc. Julian, ktorý sa narodil Češke Irene a jej talianskemu manželovi, mal vážnu srdcovú poruchu. Keď miestny chirurg dostal správu, že rodina zo Slovenska sa rozhodla darovať srdce svojho dieťaťa, neváhal ani sekundu. O jeho život bojovalo 35 ľudí. Trojmesačnému Julienovi napokon transplantovali srdce jeden a pol týždňového novorodenca.

Julian od pôrodu neopustil nemocnicu v Bologni, pretože sa narodil s vrodenou srdečnou poruchou. "Mal vážne ochorenie - hypoplastický syndróm. Ľavá komora srdca vôbec nefungovala," povedal pre taliansky portál corrieredibologna.corriere.it primár detskej chirurgie Gaetano Gatgiulo v nemocnici Sant´Orsola v Bologni. 

Šance na nové srdce boli malé

Chlapca umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti a zaradili ho do zoznamu čakateľov na nové srdce. To ale v takýchto prípadoch vôbec nie je jednoduché. "Hľadanie tak malého srdca a ešte k tomu v dobrom stave je horšie ako hľadanie ihly v kope sena," vysvetľuje lekár. Ale zázraky sa dejú a 11. augusta nemocnica dostal správu zo Slovenska. Rodičia jedenásťdňového bábätka, ktoré zomrelo, sa rozhodli darovať jeho srdce. Záchranná akcia sa okamžite spustila. 

Blesková akcia tímu

Ešte v ten deň vyrazil tím talianskych lekárov do Košíc a pred pol nocou už aj boli späť v Bologni. Operačná sála v tom čase už bol pripravená. Operácia trvala desať hodín a všetko dobre dopadlo. "Celkovo bolo do akcie zapojených 30 až 35 ľudí," hovorí Gabriela Sangiorgi, ktorá vedie transplantačné centrum. "Sme duchom práce, ktorá funguje v zákulisí a ďaleko od potlesku," dodáva, no bez ich pomoci a rýchlej práce, by dnes Julien nemal veľkú nádej na dlhý a šťastný život.

Rodičia bábätka si uvedomujú, že ich syn sa druhýkrát narodil, uvádza portál novinky.cz. "S vďačnosťou aj zármutkom myslím na darcu. Neviem, kto sú, ale jedného dňa by som to chcela vedieť, aby som ich mohla objať a poďakovať im," napísala chlapcova matka na sociálnej sieti. O podobnom prípade písali nedávno zahraničné americké média. Otec počul opäť bit srdce svojej dcéry, o ktorú pred rokom prišiel. Pozrite si archívnu reportáž. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy