Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Armáda chystá nákup za viac ako miliardu, opozícia žiada transparentnosť
Zdielať na

Armáda chystá nákup za viac ako miliardu, opozícia žiada transparentnosť

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany chystá najväčší nákup od rozdelenia česko-slovenskej federácie. Za stovky miliónov chce kúpiť bojové transportéry a viacúčelové taktické vozidlá. Opozícia hovorí, že obchod musí byť transparentný.

Ide o obrovský nákup vojenskej techniky za 1,2 miliardy eur. Podľa poslancov z OĽaNO, nominanti z SNS na ministerstve obrany hľadajú spôsob, ako by mohli obísť štandardné verejné obstarávanie. OĽaNO navrhuje vytvoriť výberovú komisiu zloženú z odborníkov, ale aj zástupcov parlamentnej koalície a opozície. Tí, by mali posudzovať rôzne parametre vozidiel. "Komisia by mala vytypovať dodávateľov na základe požadovaných parametrov. Následne by sa malo uskutočniť verejné vypočutie a prezentácia, na základe čoho by mohli vybrať tri firmy, s ktorými by rokovali. Až potom by sa mohla vybrať jedna a rokovať aj formou vláda - vláda. To, čo sa deje teraz, je netransparentné a sú tu rôzne zákulisné ťahy," povedal poslanec z OĽaNO Eduard Heger.

Ministerstvo obrany v obsiahlom stanovisku zareagovalo, že celý proces je od samého začiatku transparentný. Dôrazne tiež upozornilo, že nepreferuje žiadneho výrobcu týchto vozidiel. "Súčasné vedenie ministerstva obrany jednoznačne odmieta hazardovať s bezpečnosťou Slovenska a jeho občanov a zneužívať túto tému v rámci, či už koaličného alebo opozičného politického súboja," píšu v stanovisku.

V máji schválila vláda zásadný materiál, podľa ktorého má Slovensko kúpiť 81 veľkých transportérov a 404 menších štvorkolesových vozidiel. Krátko po nečakanom vypovedaní koaličnej zmluvy prišiel na ministerstvo obrany premiér Fico a s ministrom Gajdošom hovorili práve o modernizácii armády. "Aby pripravil všetky doklady, všetky podklady, ktoré pôjdu na rokovanie vlády tak, aby som mal ako predseda vlády pocit, že sa správame európsky," povedal premiér Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy