Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vaječná zmes s nebezpečným pesticídom sa dostala aj do slovenských hotelov
Zdielať na

Vaječná zmes s nebezpečným pesticídom sa dostala aj do slovenských hotelov

BRATISLAVA / Kauza vajec nakazených nebezpečným pesticídom pokračuje. Podľa najnovších zistení Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa na Slovensko dostali stovky balení výrobkov, ktoré obsahujú nebezpečný pesticíd fipronil. Ide konkrétne o štyri hotelové zariadenia v Bratislave, do ktorých doviezli pasterizovanú vaječnú zmes pôvodom z Nemecka. Tá obsahovala nadmerné množstvo tohto pesticídu. Na Slovensko sa malo dostať až 675 balení. Ako prvý o tom informoval Denník N.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky na svojej stránke upozorňuje,  že z rakúskej firmy bola do 4 hotelových zariadení v Bratislave dovezená pasterizovaná vaječná zmes pôvodom z Nemecka. 

Tá je podľa výsledkov testov nevyhovujúca. "Analýzy tohto výrobku vykonávali v Rakúsku. Nameraná hodnota bola 0,026 mg/kg fipronilu. Minimálny reziduálny limit je stanovený na 0,005 mg/kg. Dodávky sa uskutočňovali priebežne od 25.7.2017 do 11.8.2017," píše na svojom webe štátna veterinárna a potravinová správa. Na Slovensko sa podľa nej dostalo až 675 balení. Obsah jedného balenia je 1 000 gramov. Ako prvý o tom informoval Denník N.

Vo štvrtok popoludní sa k tejto téme konala aj tlačová konferencia. Vystúpili na nej ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná spolu s riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefom Bírešom. "V tejto vaječnej zmesy je až päťnásobne prekročený limit tohto pesticídu, ktorý našli v týchto vajciach. Upozorňujem spotrebiteľov, aby si pozerali čo kupujú. Slovenské výrobky máme zmapované doslova od poľa až po stôl. V reštauráciách máte možnosť sa spýtať skadiaľ pochádzajú produkty z ktorých varia," vyhlásila Matečná.

Luxusné hotely

Podľa Bíreša sa pasterizované vajcia v prášku našli v bratislavských luxusných hoteloch. "Neočakávali sme, že v takýchto zariadeniach s pridanou hodnotou nájdeme vajíčka s obsahom pesticídu, na ktorý je teraz upriamená taká pozornosť. Robíme teraz plošné kontroly. Momentálne máme odobratých 24 vzoriek z výrobkov zo zahraničia, ktoré môžu obsahovať tento pesticíd," uviedol Bíreš.

Keďže ide o pasterizovaný výrobok, podľa neho sa táto prášková zmes dá využiť pri príprave varených ale aj nevarených jedlách. Mená hotelov Bíreš zverejniť nechcel. Podľa neho hoteli a stravovacie zariadenia patria do kompetencie Úradu verejného zdravotníctva. 

Nevyhovujúca vaječná zmes z Nemecka

Nevyhovujúca vaječná zmes z Nemecka

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky

K prípadu sa už vyjadril aj úrad verejného zdravotníctva. "Dňa 16. 8. 2017 bolo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá zaslané následné oznámenie Rakúska k varovnému oznámeniu fipronil vo vajíčkach. Podľa oznámenia bola na Slovensko dodaná pasterizovaná vaječná zmes, konkrétne do 4 hotelov v Bratislave. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave konal okamžite ešte včera ako aj v priebehu dnešného dňa, v príslušných hoteloch vykonal kontrolu, náležité šetrenie a pozastavenie výrobkov." uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD,. Orgány verejného zdravotníctva SR aj v najbližších dňoch budú ďalej vykonávať potrebné šetrenia v súvislosti s inkriminovanými výrobkami.

Šéf štátnej veterinárnej a potravinovej správy tiež uviedol, že vrámci celoslovenských kontrol sa nezamerajú len na vajíčka a výrobky z nich ale aj na mäso. Pesticíd fipronil sa totiž používa aj pri spracovaní mäsa a mäsových výrobkov. Bíreš predpokladá, že vajíčka v prášku s obsahom pesticídu nájdu aj na iných miestach Slovenska. Dnes ráno vykonali kontrolu aj v ďalších veľkých mestách Slovenska - najmä v sesterských podnikoch hotelov, v ktorých sa problémové výrobky našli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy