Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko možno bude mať ďalšieho svätca
Zdielať na

Slovensko možno bude mať ďalšieho svätca

BRATISLAVA / Slovenská katolícka cirkev očakáva, že Vatikán čoskoro rozhodne o blahorečení ďalšieho Slováka. Rád bosých augustiniánov ukončil diećeznu fázu procesu blahorečenia brata Alojza Chmeľa. Momentálne prebieha proces na Kongregácii pre kauzy svätých. Brat Alojz Chmeľ pochádzal zo Spišskej Starej Vsi.

V Ríme skúmajú svätosť Slováka Alojza Chmeľa. V nedeľu sa za jeho blahorečenie konala omša, na ktorej hlavný celebrant povzbudil veriacich, aby mali v úcte tradíciu viery svojich predkov.

Brat Alojz Chmeľ

Po absolvovaní gymnázia v poľskom Novom Targu sa rozhodol pre rehoľný život. V roku 1935 vstúpil k bosým augustiniánom a po roku noviciátu v Taliansku zložil prvé rehoľné sľuby.

Počas štúdia filozofie v Ríme začal pociťovať problémy s dýchaním, bolesti hrdla a chrbtice a musel podstúpiť operáciu. Ako 25-ročnému mu diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy. Podľa svedectiev pacientov i lekárov sa nikdy nesťažoval a v najťažších chvíľach opakoval modlitbu.

Zomrel v silných bolestiach 16. augusta 1939 na klinike Regina Elena v Ríme. Pochovali ho na rímskom cintoríne Campo Verano a v roku 1971 preniesli jeho pozostatky do rehoľného chrámu augustiniánov na Via del Corso v centre Ríma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy