Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Turisti zaberajú zvieratám priestor. Uchyľujú sa tak k nočnej aktivite
Zdielať na

Turisti zaberajú zvieratám priestor. Uchyľujú sa tak k nočnej aktivite

VYSOKÉ TATRY / Dovolenková sezóna je síce čas oddychu pre ľudí, no zvieratá vo Vysokých Tatrách, kam majú mnohí turisti naplánované, prežívajú ťažké chvíle. Musia totiž vychádzať von len v noci.

Podnikatelia sú síce z preplnených Tatier nadšení, no tatranské zvieratá už menej. "Prichádzajú ohromné množstvá turistov. Len na našej poľskej strane máme tento rok už o 200 000 turistov viac," uvádza poľský strážca Tatranského národného parku Gregorz Lorek. Odborníci však varujú pred tým, že zvieratá žijúce v týchto končinách často nemajú ani na chvíľu pokoj. "Zvieratá majú veľmi sťažené životné podmienky, lebo celý čas sú na chodníkoch ľudia a teda nemôžu migrovať," uviedla ochranárka Boguslawa Chlipala. 

Týka sa to predovšetkým medveďov, vlkov alebo vysokej zveri. Naopak, kamzíky a svište sú podľa zoologa navyknuté na vyšší počet turistov vo vyšších miestach. "Také srnky či medvede trpia napríklad veľkým hlukom na chodníkoch alebo aj tým, že im turisti nechávajú potravu, čo je veľmi nebezpečné, lebo tým deformujú ich správanie," vysvetľuje ochranárka.

 Väčšina zvierat sa preto uchyľuje k tomu, že sa snažia byť aktívne najmä v noci. Dokazujú to aj zábery z Tatranskej Lomnice, kde medveď zaútočil na vysokú zver pod oknami hotela. Okrem toho má aktívna zver v noci dopad aj na dopravu. "Máme veľa stretov s autami na cestách, ale aj na železnici. To je hlavný moment, ktorý nás veľmi neteší," reaguje zoológ TANAP Jozef Hybler. 

Odporúčania znejú jasne. Pri strete so zverou by ste mali zmeniť trasu, zbytočne neprovokovať a neprikrmovať zvieratá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy