Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Storno dovolenky nie je vždy najlepší nápad. Kedy je lepšie požiadať o odstúpenie od zmluvy?
Zdielať na

Storno dovolenky nie je vždy najlepší nápad. Kedy je lepšie požiadať o odstúpenie od zmluvy?

BRATISLAVA / Dovolenková sezóna je stále v plnom prúde, no mnohí Slováci už určite zažili, že vysnívanú dovolenku niečo prekazilo, nebodaj, pokazilo. V takom prípade je dobré poznať podmienky stornovania dovolenky či odstúpenia od zmluvy. Už niekoľko rokov sa diskutuje aj o klauzule známej ako "strata radosti z dovolenky".

Podľa asociácie cestovných kancelárii je už tradične najobľúbenejšou destináciou Chorvátsko, hneď za ním prekvapil veľkým dopytom Egypt , nasleduje Grécko, Taliansko, Turecko či Bulharsko. cestovné poistenie. "Odporúčam vždy uzavrieť komplexné cestovné poistenie, lebo to je bohatšie na poistné udalosti ako klasické cestovné poistenie," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Stanislav Macko. 

Podľa asociácie má každá cestovná kancelária tento druh poistenia, čo znamená, že klient v rámci neho môže požiadať o storno pred dovolenkou, ale aj počas nej. "Od júla tohto roka sme mali nahlásených 149 žiadostí o storno. Najčastejšie dôvody boli zlomeniny končatín, ale klienti nás o to žiadali aj z dôvodu vážnych operácií alebo dokonca z dôvodu úmrtia v rodine," vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa poisťovne Union. 

Ak cestovná kancelária nedodrží podmienky zmluvy, prípadne ich poruší, situáciu by ste nemali riešiť stornom, ale požiadaním o odstúpenie od zmluvy bez následkov. Cestovná kancelária mu v takom prípade zo zákona musí vrátiť peniaze bezodkladne. 

Strata radosti z dovolenky

V prípade stornovania dovoleniek sa už roky hovorí o "strate radosti z dovolenky". Na ministerstve spravodlivosti má tento terminus technikus na stole rekodifikačná komisia, ktorá sa zaoberá rekodifikáciou občianskeho zákonníka. 

"Hovoriť len o náhrade škody za stratu radosti z dovolenky by bolo veľmi zjednodušené. Pravdou je, že hovoríme o náhrade škody alebo nemajetkovej ujmy. Nemáme ešte na stole presné paragrafové znenie," uvádza hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy