Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na nacionalistickom proteste v USA narazilo do davu ľudí auto. Podozrivý už čelí obvineniu
Zdielať na

Na nacionalistickom proteste v USA narazilo do davu ľudí auto. Podozrivý už čelí obvineniu

CHARLOTTESVILLE / Do davu ľudí, ktorí sa zúčastnili nacionalistického pochodu narazilo v sobotu auto. Policajné oddelenie mesta identifikovalo muža ako Jamesa Alexa Fieldsa. Obvinený je aj zo spôsobenia zranení a opustenia miesta činu. Momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

Starosta mesta protest prerušil po tom, ako do davu ľudí narazilo Fieldsovo auto a niekoľkých zranilo. BBC uvádzala, že si incident vyžiadal jednu obeť. Išlo o 32-ročnú ženu. Ďalších 20 ľudí zranil. Jedna zo svedkýň uviedla, že videla, ako auto narazilo do obete. Svedkovia tiež tvrdia, že boli nárazy opakované.

Dvadsaťročného muža z Ohia obvinili z vraždy druhého stupňa.

Incident sa odohral približne dve hodiny po násilných zrážkach medzi nacionalistami a protidemonštrantmi. Obe strany na seba hádzali kamene, fľaše a používali obranné spreje. Guvernér štátu Virgínia predtým v reakcii na nacionalistické zhromaždenie, ktoré pritiahlo tisíce účastníkov, vyhlásil stav núdze.

Poriadková polícia použila pri zásahu aj slzotvorný plyn. Najmenej dvaja ľudia podľa polície utrpeli zranenia pri strete oboch strán. Krajne pravicoví demonštranti mali oblečené uniformy, helmy, niesli štíty, konfederačné zástavy a otvorene aj dlhé strelné zbrane. Pri hávarii vrtuľníka, ktorá zasahovalo pri strete protestujúcich zahynuli aj dvaja policajti. 

Útok na Twitteri odsúdil aj prezident Donald Trump: "Musíme byť jednotní a odsudzovať všetko, čo sa podobá na nenávisť." Nacionalisti protestovali proti plánom na odstránenie sochy generála Roberta E. Leeho, ktorý velil silám Konfederácie počas občianskej vojny.

https://twitter.com/Timcast/status/896442077923463168

Súvisiace články

Najčítanejšie správy