Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obyvatelia na Guame dostali letáky: V prípade útoku zostaňte ležať a prikryte si hlavu
Zdielať na

Obyvatelia na Guame dostali letáky: V prípade útoku zostaňte ležať a prikryte si hlavu

WASHINGTON / Na ostrove Guam, ktoré KĽDR označuje za svoj možný cieľ napadnutia, sa medzi obyvateľstvom šíria letáky, ktoré ľuďom radia, ako sa zachovať v prípade raketového útoku. Pchjongjang údajne zvažuje možnosť raketového útoku práve na to tento ostrov, a to po tom, čo medzi USA a KĽDR došlo k viacerých ostrým výmenám.

Na ostrove sa nachádza námorná a letecká základňa, aj to je dôvod, prečo sa Pchjongjang zameriava práve na tento ostrov. Na letákoch, ktoré sa šíria medzi obyvateľstvom je uvedené, že v prípade raketového útoku je nutné sa rýchlo uchýliť do betónového úkrytu, najlepšie do podzemného. Zdržať sa tam majú dovtedy, kým nedostanú iný pokyn. Leták obyvateľom tiež odporúča zachovať pokoj a vopred si pripraviť pohotovostný balíček. 

"Nepozerajte sa do záblesku ani do výbuchu, môže vás oslepiť. Zostaňte ležať a prikryte si hlavu," píše sa na letáku s názvom "Príprava na bezprostrednú raketovú hrozbu." 

Okrem toho ponúka leták aj rady, ako sa zbaviť rádioaktívneho znečistenia: "Ak je to možné, osprchujte sa vo veľkom množstve vody a mydla, aby ste odstránili rádioaktívne zamorenie. Nepoužívajte šampón, môže viazať rádioaktivitu."

Donald Trump uistil obyvateľov Guamu, že sú napriek všetkým hrozbám v bezpečí. Na ostrove ani nevyhlásili stav zvýšeného ohrozenia. Letáky podľa informácií na ostrove nevyvolali paniku, no niektorí z obyvateľov sa pustili do kupovania izolačných pások, ktoré sa podľa inštrukcií majú použiť na utesnenie dverí a okien. 

Vyhrážanie KĽDR je údajne reakciou na americké vojenské cvičenie na Guame a na nedávny test medzikontinentálnej balistickej rakety. KĽDR vyhrážkou zareagovala len niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Donald Trump vyhlásil, že ak sa komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika neprestane vyhrážať Spojeným štátom jadrovými zbraňami, zažije odvetu, akú ešte tento svet nevidel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy