Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Severná Kórea dokončuje plán útoku na americký ostrov Guam
Zdielať na

Severná Kórea dokončuje plán útoku na americký ostrov Guam

SOUL / Severná Kórea vo štvrtok oznámila detaily plánovaného vystrelenia rakiet smerom k ostrovu Guam. Podľa vlastných údajov chce odpáliť štyri balistické rakety typu Hwasong-12 ponad Japonsko, pričom dopadnúť by mali do vôd v okolí malého tichomorského ostrova.

Plán by mal byť hotový do týždňa a následne ho predložia na schválenie vodcovi Kim Čong-unovi. Či sa vystrelenie rakiet uskutoční, bude teda závisieť od neho. Dopadnúť by mali údajne do vzdialenosti 30 až 40 kilometrov od Guamu.

Sú to nezmysly, odkázala Severná Kórea Trumpovi

Zatiaľ nie je jasné, či bude izolovaný komunistický štát skutočne riskovať vystrelenie rakiet tak blízko k územiu, na ktorom sa nachádzajú dve americké vojenské základne. Japonsko už oznámilo, že je rakety pripravené zostreliť.

Americký prezident Donald Trump v utorok večer vyhlásil, že Severná Kórea by "urobila najlepšie, keby sa už nikdy Spojeným štátom nevyhrážala". V opačnom prípade "bude čeliť ohňu a besneniu, aké ešte tento svet nevidel".

Vláda v Pchjongjangu tieto slová odmietla ako "kopu nezmyslov".

EÚ vyzýva k zdržanlivosti 

Veľká Británia sa v stredu v otázke severokórejského jadrového programu jasne postavila za Spojené štáty a zatiaľ čo Európska únia, Nemecko, Francúzsko a ďalšie štáty vyzvali obe strany konfliktu k zdržanlivosti, Londýn vyhlásil, že stojí jednoznačne na strane Washingtonu. "Stojíme bok po boku so Spojenými štátmi," vyhlásil v New Yorku britský veľvyslanec v OSN Matthew Rycroft.

Na otázku, či si nemyslí, že ostrá rétorika amerického prezidenta Donalda Trumpa ohrozuje vyhliadky na urovnanie sporu, Rycroft odvetil: "To, čo ohrozuje rokovania, je doterajšia neschopnosť severokórejského režimu urobiť to, čo má urobiť, a to je zastaviť svoj jadrový program a zastaviť svoj medzikontinentálny balistický raketový program," povedal britský veľvyslanec v OSN.

Nemecko aj Európska únia vyzvali v stredu Spojené štáty a Severnú Kóreu, aby nevyhrocovali konflikt okolo severokórejského jadrového programu. Nemecká vláda vyslovila obavy z "rétorickej eskalácie" medzi týmito dvoma krajinami a hovorca ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer vyhlásil, že "ďalšie rinčanie zbraní" a prípadné vojenské opatrenia situáciu vyriešiť nepomôžu.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Catherine Ray, hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriny, podľa ktorej "trvalý mier a denuklearizáciu Kórejského polostrova treba dosiahnuť mierovými prostriedkami", čo v očiach eurokomisárky podľa jej hovorkyne "vylučuje vojenskú akciu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy