Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenské mestá bojujú s horúčavami. Pripravte sa aj na 40°C
Zdielať na

Slovenské mestá bojujú s horúčavami. Pripravte sa aj na 40°C

BRATISLAVA / V rozpálených mestách sú horúčavy pocitovo zväčša neznesiteľnejšie, ako na dedinách či pri vode, kde pofukuje aspoň vetrík a nesála teplo z betónu. Preto väčšina miest prijíma v týchto dňoch špeciálne opatrenia, aby obyvateľom aspoň trochu uľavili z neznesiteľných stavov.

V bratislavských uliciach, a o to viac na husto zastavaných sídliskách, sa ani lístok nepohne. Asfalt, betón a panely pôsobia ako akumulátor tepla a tak je pocitová teplota ešte vyššia. Pri teplote 37°C v tieni je na slnku vyše 40 stupňov, byty sa rozpália aj na 30°C. Tam si musia ľudia pomôcť sami, v uliciach mesta môže aspoň trochu uľaviť opatreniami radnica.

V Bratislave sú veľmi obľúbené vodné brány, kde človeka osvieži vodná hmla. "V centre mesta fungujú rozprašovače vodnej hmly. Sú na Hlavnom námestí, na Námestí SNP a napríklad aj v Medickej záhrade," hovorí Zuzana Onuferová, hovorkyňa Magistrátu hl. mesta Bratislava. Na osvieženie vo fontánach zabudnite, vstupovať do nich je zakázané. Pomôže však cisterna s pitnou vodou, z ktorej si môžu ľudia nabrať čistú vodu. Na horúčavy zareagovali aj kúpaliská. Od augusta sú otvorené až do 20:00 a vstupné po 16:00 je za symbolické 1 euro.

V Komárne vytiahli ťažšie kalibre. Ulice postrekovali nákladiaky s cisternami s vodou. Denne na rozpálené cesty a chodníky vylejú 70 tisíc litrov vody.

Záchranári mali v utorok náročný deň. Na celom Slovensku zaznamenali 75 kolapsov z tepla. "Je to vysoký nadpriemer oproti ostatným dňom," hovorí Boris Chmel, hovorca záchranárov SR.

V nasledujúcich dňoch budú horúčavy ešte vyššie, teplomer môže hlásiť aj 39°C. K tomu sa pridruží aj piesok dofúkaný zo Sahary, píše SHMÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy