Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vanessa (5) strávila v detskom domove vyše tri roky. Jej matka sa možno dočká odškodného
Zdielať na

Vanessa (5) strávila v detskom domove vyše tri roky. Jej matka sa možno dočká odškodného

KOMÁRNO / Súd v Komárne v utorok rozhodol, že kolízna opatrovateľka už nebude raz mesačne navštevovať rodinu malej Vanessy. Tá sa z detského domova dostala k rodičom po 3 a pol roku, aj napriek tomu, že jej rodičia ani na okamih neuvažovali o tom, že ju nechajú v ústave. Advokát už pripravuje právny návrh na odškodnenie rodiny.

Vanessa nedávno oslávila piate narodeniny. Doma so svojimi štyrmi bratmi a mamičkou. Štrnásť súdnych pojednávaní bolo potrebných na to, aby sa ako tri a pol ročná konečne dostala z detského domova späť k mame. Dievča za jeden a pol roka doma viditeľne narástlo, je vnímavejšie, usmievavejšie. Teraz trávi čas najradšej v bazéne s vodou doma na dvore.

​Vanessa je doma už 16 mesiacov, komárňanský súd dnes rozhodoval o zrušení dohľadu. Ten nariadil v marci minulého roka. Kolízna opatrovníčka nenašla žiadne pochybenia – dievčatko s krehkými kosťami a mentálnym postihnutím doma úžasne napreduje. Úradníčka to potvrdila aj na utorňajšom súde a tak sa zrodilo rozhodnutie. "Súd ruší výchovné opatrenie a to dohľad na maloletou Vanessou," zaznelo dnes z úst sudkyne.

"Bol to veľmi dlhý boj, ale už je koniec, taký výdych, že sa to skončilo všetko, že by som aj plakala aj tešila sa," hovorí mama Martina Krajmerová. Zúčastnení sa vzdali práva na odvolanie, rozsudok nadobudol okamžitú právoplatnosť.

Vanessa strávila bezdôvodne niekoľko rokov v ústave. Podľa právneho zástupcu matky bolo preukázané, že ústavná starostlivosť nebola potrebná. "Moja právna kancelária je presvedčená, že došlo k výraznému zásahu tak voči matke, ako aj maloletému dieťaťu. Pripravujeme návrh na odškodnenie, žiadame, aby štát zaplatil za morálnu ujmu matke aj dieťaťu 30 tisíc eur," hovorí advokát Pavel Hagyari.

Vanessa v rozhodujúcom období života musela byť v ústave bez toho, aby jej bola poskytnutá špeciálna starostlivosť. "Do týždňa pôjde výzva voči ministerstvu, pretože tak žiada zákon, a v prípade, že nedôjde k dohode, bude podaná žaloba voči štátu," avizuje Hagyari.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy