Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rodičom v testoch vyšlo podpriemerné IQ. Odobrali im preto deti
Zdielať na

Rodičom v testoch vyšlo podpriemerné IQ. Odobrali im preto deti

BEND / Rodičov zamerického štátu Oregon prinútili podstúpiť IQ testy. Ich výsledná hodnota bola 72 v prípade 31-ročnej matky, Amy Fabbrini, a 66 v prípade 38-ročného otca, Erica Zieglera. Priemerná hodnota inteligenčného kvocientu sa pritom pohybuje v rozpätí 90 až 110. Páru následne odobrali ich dve deti, mladšie vzali matke priamo v pôrodnici.

Pár z Oregonu bojuje o právo na opatrovníctvo svojich detí, píše denník Daily Mail. Stratili ho definitívne potom, čo im v IQ testoch vyšlo podpriemerné skóre. Úrady sa začali o pár zaujímať, keď si Amy Fabbrini až do konca tretieho trimestra neuvedomila, že je tehotná. Nepodstúpila tak v tehotnosti žiadne vyšetrenia a v septembri 2013 porodila doma svojho staršieho syna Christophera. Jej partner, Eric Ziegler, dlhodobo dostával sociálnu podporu z dôvodu mentálnej zaostalosti, ktorú mu diagnostikovali.

Začiatkom tohto roka sa Amy a Eric stali rodičmi druhého dieťaťa. Zamestnanci sociálnej služby prišli priamo do pôrodnice a novorodenca matke vzali. Úrady rozhodli, že tento pár nie je schopný poskytnúť deťom adekvátnu starostlivosť a umiestnili ich do pestúnskej rodiny.

​Blízki páru vyjadrili pred úradníkmi obavy, či sa Fabbrini a Ziegler dokážu o deti poriadne postarať. O výchovu detí sa zaujímali rodičia Amy Fabbrini, ktorí tvrdia, že ich dcéra "nemá inštinkty matky". Sociálna služba má navyše v zázname aj informáciu, že otec spal so svojim synom na zemi a takmer ho zavalil. Žiadne podozrenia z násilia alebo zo zneužívania detí neexistujú.

Fabbrini pracuje v potravinách, Ziegler je pre mentálnu zaostalosť nezamestnaný. Advokátka páru tvrdí, že úrady rozhodnutím rodinu vyslovene poškodzujú. "Tvrdia, že pestúni sú pre deti lepší, lebo im môžu poskytnúť lepšie finančné zázemie, lepšie vzdelanie a podobne. Ak by sme sa vydali touto cestou, moje deti by si mohol vziať Bill Gates. Vždy sa nájde niekto, kto je lepší, takže je to veľmi nebezpečná pozícia," hovorí advokátka Sherrene Hagenbach.

Počas uplynulých rokov úrady neustále zavaľovali Fabbrini a Zieglera s nariadeniami a požiadavkami. "Urobili sme všetko a ešte viac, čo od nás úrady chceli," povedala Fabbrini. Kým sa súdny spor neskončí, deti ostávajú v opatrovníctve pestúnov. Rodičia majú právo ich pod dohľadom sociálnych pracovníkov navštevovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy