Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
S novým týždňom udrú silné horúčavy
Zdielať na

S novým týždňom udrú silné horúčavy

BRATISLAVA / Po pár dňoch vlažnejších dní sa leto opäť vráti vo svojej celej paráde. Pôjde zrejme o vyvrcholenie tohtoročného leta. Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami a dávajú výstrahu prvého, až druhého stupňa.

Už v nedeľu 30. júla by si mali dať na vysoké teploty pozor obyvatelia juhozápadu krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre nedeľu výstrahu prvého, najnižšieho stupňa pred vysokými teplotami pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, väčšiu časť Nitrianskeho kraja a aj pre okresy Krupina a Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji. Teploty by tu mali miestami od 14:00 do 18:00 dosiahnuť 33 stupňov Celzia v tieni.

V novom týždni teplota stúpa

SHMÚ upozorňuje, že počas pracovného týždňa bude teplota ďalej stúpať. Na pondelok 31. júla vydali meteorológovia výstrahu 2. stupňa pred horúčavami pre celý Bratislavský kraj. Teplota až 35 °C by sa od 15:00 do 18:00 mala ojedinele vyskytovať aj v okresoch Dunajská Streda, Galanta a Trnava v Trnavskom kraji ako aj v okresoch Komárno, Nové Zámky a Šaľa v Nitrianskom kraji. V ostatných okresoch Trnavského a Nitrianskeho kraja platí na pondelok výstraha 1. stupňa, čo znamená, že miestami tu od 14:00 do 19:00 možno očakávať teplotu 33 až 34 °C.  "V utorok by už malo byť 37 stupňov Celzia, v stredu rovnako, čiže extrémne teplo. Okolo štvrtka príde už ten studený front, mal by sa prejaviť slabou prehánkou. Ochladenie tam bude, ale slabé," uvádza meteorológ Peter Jurčovič v relácii Najlepšie počasie. 

Meteorológovia očakávajú, že do stredy 2. augusta bude väčšinou jasno až polooblačno, pričom pri prechodne zväčšenej oblačnosti sa len ojedinele, a to najmä v horských oblastiach, môžu vyskytovať prehánky alebo búrky. 

Súvisiace články