Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Michal (32) bojuje s nevyliečiteľnou chorobou. Upadol do bdelej kómy
Zdielať na

Michal (32) bojuje s nevyliečiteľnou chorobou. Upadol do bdelej kómy

RAŽŇANY / Rodičia Michala sú už zúfalí. Už desať rokov bojuje ich syn s dedičnou chorobou, ktorá sa nedá vyliečiť. Jeho stav už postúpil do takého štádia, že Michal upadol do bdelej kómy.

Tridsaťdvaročný Michal má dedičnú chorobu, ktorá sa nedá vyliečiť. Nachádza sa v bdelej kóme. Vníma svet okolo, no je uväznený vo vlastnom tele. 

Od potvrdenia diagnózy, o ktorej dovtedy ani nepočuli, ubehlo už desať rokov. Michal postupne prestal chodiť, rozprávať a jesť dokázal jedine mixovanú stravu. Jeho mama nikdy nenašla silu na to, aby si o chorobe niečo prečítala. 

Prognózy lekárov nie sú optimistické. "Ani oni mi nevedia povedať, dokedy bude v takom stave v akom je teraz," povedala Michalova mama Alžbeta. Ešte pred mesiacom vedel Michal rukou naznačiť, že potrebuje ísť na toaletu. Teraz je však úplne odkázaný na odbornú pomoc. Huntingtonova choroba je však nielen zriedkavá, ale aj nevyliečiteľná.

Rodičia sa mu snažili nájsť miesto v nejakom zariadení, avšak okrem nedostatku miest sú problémom aj peniaze. Neraz sa stáva, že po zaplatení účtov a liekov majú na živobytie len pár desiatok eur. "Nezvládneme to finančne, ani keby sme chceli," smutne dodáva pani Alžbeta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy