Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Z dovolenky si nemôžete priniesť hocičo. Dajte si pozor na tieto suveníry
Zdielať na

Z dovolenky si nemôžete priniesť hocičo. Dajte si pozor na tieto suveníry

BRATISLAVA / Najobľúbenejšími zakázanými suvenírmi Slovákov sú koraly z Dubaja. I keď sa dovolenková sezóna ešte len rozbieha, ukazujú to kontroly slovenských colníkov. Mimochodom pobočka finančnej správy oslavuje rok svojho pôsobenia priamo na bratislavskom letisku.

Počas ročného pôsobenia pobočky na letisku zaznamenala finančná správa takmer 100 porušení colných predpisov. Tie sa týkali väčšinou dovozu tovaru.
V 13 prípadoch colníci počas kontrol u cestujúcich našli v batožine, a následne aj zaistili, neživé exempláre živočíchov spadajúce pod dohovor CITES. "Evidujeme niekoľko desiatok záchytov chránených druhov rastlín a živočíchov, v najväčšej miere však ide o koraly," upresňuje Katarína Tehlárová, hovorkyňa Colného úradu Bratislava.

Len za jeden mesiac zachytili 50 koralov. Všetky pritom pochádzali z batožín cestujúcich, ktorí prilietali linkou z Dubaja. Na stránke cites.sk si preto radšej pred dovolenkou pozrite, čo do kufra ako suvenír pribaliť môžete a čo určite nie.  V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný, viac ako 33 tisíc je pod kontrolou dohovoru CITES.

Ide o dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, či výrobkom z nich. Zakázané sú napríklad sošky zo slonoviny, výrobky z koralov či mušlí, morské koníky či topánky a kabelky z hadej alebo krokodílej kože a množstvo podobných. Bez doloženia príslušného povolenia, môžete o takýto suvenír počas kontroly veľmi ľahko prísť, pričom hrozí aj pokuta. V štyroch prípadoch počas kontrol zaznamenali colníci aj podozrenie zo spáchania trestného činu.

"Vo všetkých týchto štyroch prípadoch sa jednalo o nadlimitný dovoz tabaku a tabakových výrobkov, odporúčame preto cestujúcim, aby si pozreli našu stránku financnasprava.sk, kde máme limity na dovozy či už tabakových výrobkov alebo iného spotrebného tovaru," odporúča Tehlárová

Finančná správa upozorňuje Slovákov aj na tzv. ohlasovaciu povinnosť v prípade finančnej hotovosti, ktorú je potrebné ohlásiť v tranzitných priestoroch letísk členských štátov EÚ. "Cestujúci pri prevoze nad 10 tisíc eur musí ohlásiť, že preváža so sebou tuto hotovosť, v opačnom prípade sa môže stať, že dostane pokutu," hovorí Tehlárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy