Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V kauze zamietnutia miliónových projektov pre univerzity sa objavujú ďalšie otázniky
Zdielať na

V kauze zamietnutia miliónových projektov pre univerzity sa objavujú ďalšie otázniky

BRATISLAVA / V kauze zamietnutia miliónových projektov pre naše špičkové univerzity sa objavujú ďalšie otázniky. Neúspešní rektori po stredajšom stretnutí s ministrom školstva hromžili nad procesom hodnotenia. Kto projekty za desiatky miliónov eur hodnotil?

Rektori našich najväčších univerzít zároveň prišli s rebríčkom. Hovorí o tom, ako zahraničie vníma slovenské výskumné inštitúcie. Na najvyšších priečkach sú práve univerzity, ktoré z 300 miliónového balíka na výskum nedostali nič. Nahnevaní rektori sa preto stretli s ministrom, aby im to vysvetlil. Podľa výsledkov boli totiž projekty súkromných firiem lepšie, ako tie univerzitné. Namietajú tých, čo to hodnotili, no konkrétne mená neuviedli. Vidia tu len jediné riešenie.

"Dať hodnotiť tie projekty niekomu inému, kto nie je zaťažený. Kto je expert, má skúsenosti s výskumom a kto vie, ako to vo svete beží," povedal rektor STU Karol Mičieta.

Námatkovo sme sa pozreli na dve najväčšie univerzity. Projekt univerzity Komenského zameraný na medicínu hodnotili inžinier a magister, o ktorých odbornosti internet toho veľa nevie. Ten istý inžinier zároveň hodnotil projekt o nanotechnológiách, no tu mu sekundoval lekár. Ministerstva sme sa preto pýtali, či je to v poriadku. Ich životopisy nám však ministerstvo nesprístupnilo. Poslalo len všeobecné stanovisko o tom, aké podmienky museli ľudia splniť na to, aby mohli projekty za desiatky miliónov eur hodnotiť.

"Poznatky a skúsenosti mohli odborní hodnotitelia získať na národnej, ako aj medzinárodnej úrovni. Museli však podrobne uviesť, akým spôsobom ich nadobudli," uvádza MŠ SR.

Zo životopisu malo tiež vyplývať ich doterajšie profesionálne pôsobenie a skúsenosti. Doložiť mali aj referencie. Ministerstvo však zverejnilo iba mená. Čiže o tých, ktorí rozhodovali o desiatkach miliónov eur na výskum, nevieme skoro nič. Experti na eurofondy pritom výber hodnotiteľov kritizujú už roky. Na všetko sa teraz chce osobne pozrieť minister školstva ešte raz. To ale podľa experta spochybňuje celý proces.

"Teraz čo povedia, že podporíme tie horšie? Lebo chceme podporiť aj verejný sektor, alebo sme sa pomýlili v hodnotení, alebo celé to ešte raz prehodnotíme? Alebo nemám šajnu, čo ten minister povie," povedal expert na eurofondy, Ján Rudolf.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy