Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nahnevaní rektori univerzít diskutovali s ministrom školstva
Zdielať na

Nahnevaní rektori univerzít diskutovali s ministrom školstva

BRATISLAVA / Rektori najväčších slovenských univerzít sa búria. Ministrovi školstva poslali list, v ktorom žiadajú okamžité stretnutie a prehodnotenie rozhodnutia. Z eurofondov na výskum totiž nedostali nič.

S informáciou o tom, že najväčšie slovenské univerzity, ktoré žiadali o financie z 300 miliónového balíka pre dlhodobý strategický výskum, nedostali ani cent, prišiel Denník N. 

"Ako je možné, že dlhodobý strategický výskum sa nebude realizovať prostredníctvom projektov v univerzitných vedeckých parkoch," pýta sa rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. 

Univerzity sa tešili na milióny, aby mohli plnohodnotne využiť už vybudované výskumné parky. V schránkach si však našli kruté rozhodnutie. "Projekt spĺňa podmienky výzvy, ale pre nedostatok finančných prostriedkov je zamietnutý," uvádza rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Robert Redhammer.

Inými slovami, podľa ministerstva boli projekty podnikateľov lepšie, než tie, ktoré pripravili univerzity. Podľa nich je to rana pod pás v čase, keď sa snažia spojiť, aby išli s dobou. Nahnevaní rektori sa stretli s ministrom za zatvorenými dverami. "Proces hodnotenia si preverím a pozriem sa na to podrobnejšie, akým spôsobom boli tieto jednotlivé projekty hodnotené," sľúbil minister školstva Peter Plavčan. 

Minister sa tak pozrie na to, či boli ostatné projekty naozaj lepšie, ako tie univerzitné. Sľúbil však univerzitám ešte vyhlásenie výzvy na rozvoj vedeckých parkov a 80 miliónový bonus. Výsledok ministrovho posúdenia by sme mali poznať do konca leta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy