Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia pokračuje v boji s extrémizmom, poslanec Mazurek má ďalší problém
Zdielať na

Polícia pokračuje v boji s extrémizmom, poslanec Mazurek má ďalší problém

BRATISLAVA / Boj s extrémizmom na najvyšších pozíciách naďalej pokračuje. V prípadoch trestne stíhaných poslancov Milana Mazureka a Stanislava Mizíka vyšetrovateľ NAKY totiž aktívne koná. Obvineniu čelia už od apríla.

U Milana Mazureka sú podľa polície nezákonné jeho výroky v žilinskom rádiu. V rozhovore sa mal hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov a xenofóbne mal rozprávať o imigrantoch, Araboch či islamskom náboženstve. Rádio už za to dostalo pokutu 15 tisíc eur.

"V prípade týkajúcom sa obvineného M. M. bolo obvinenie vznesené 27.4.2017 za prečin podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu," povedal policajný hovorca, Martin Wäldl. 

Stanislava Mizíka obvinili ešte 11. apríla a to z prečinu výroby extrémistických materiálov. Poslanec musel čeliť aj veľkej razii v jeho kancelárii v areáli Bratislavského hradu.

"V súčasnosti sú v rámci dokazovania vykonávané vyšetrovacie úkony k zisteniu objektívnej pravdy o vyšetrovanej udalosti," doplnil Wäldl. 

Ide najmä o výsluchy svedkov a veľmi podstatné znalecké dokazovanie. Aby nedošlo k ohrozeniu aktuálneho vyšetrovania, polícia bližšie informácie teraz nechce prezradiť. Obom ale hrozí väzenie na 2 až 6 rokov. A priťažiť im môže práve fakt, že sú poslancami.

"Verejní činitelia sú v týchto prípadoch potrestaní prísnejšie. Dostávajú sa až do druhého odseku. Keby takýto skutok spáchala obyčajná osoba, tak by bola v prvom odseku a dostala by trest odňatia slobody 3 roky," vysvetľuje advokát, Milan Ficek. 

Poslanec Milan Mazurek má ale aj ďalší problém. Okrem obvinenia mu malo pribudnúť aj vyšetrovanie vo veci trestného činu útoku na verejného činiteľa v súbehu s trestným činom výtržníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy