Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezident Trump nevedel o stretnutí jeho syna s ruskou právničkou
Zdielať na

Prezident Trump nevedel o stretnutí jeho syna s ruskou právničkou

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump nevedel o stretnutí svojho najstaršieho syna s ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou, ktorá mu údajne ponúkla kompromitujúce materiály na niekdajšiu prezidentskú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Trump mladší na Twitteri zverejnil e-maily, ktoré sú aktuálne ďalším ohniskom v spore, či americké voľby ovplyvňovalo Rusko. Elektronická komunikácia podľa demokratov dokazuje snahy Kremľa o manipuláciu volieb, republikáni tvrdia, že na súdy je ešte priskoro.

"Nič to nebolo. Nebolo čo povedať. Ani by som si na to nespomenul, keby ste nezačali tieto veci prečesávať. Bolo to doslova premárnených 20 minút," uviedol Trump, ktorý na svojom twitterovom účte zverejnil kompletnú e-mailovú komunikáciu, ktorá stretnutiu predchádzala.

Trump mladší sa okrem toho vyjadril, že by veci urobil inak. Svoje konanie však bránil. "Toto bolo pred mániou s Ruskom, predtým než toto začali riešiť v tlači. Pre mňa to bol prieskum opozície. Mali niečo, o čom viete, že by to mohli byť skutočné dôkazy o všetkých príbehoch, ktoré som počúval," povedal a dodal, že stretnutie nikam nesmerovalo.

Trumpov najstarší syn sa s právničkou stretol v júni 2016 v New Yorku, prítomní na stretnutí boli aj prezidentov zať Jared Kushner a vtedajší šéf prezidentskej kampane Paul Manafort. Zároveň sa vyjadril, že stretnutie s Veseľnickou bolo len súčasťou jeho formálneho kontaktu s ruskými predstaviteľmi a spolupracovníkmi. Uviedol tiež, že sa pravdepodobne stretol s ďalšími ľuďmi z Ruska, avšak trval na tom, že sa nepokúsil ovplyvniť voľby ani poškodiť Clintonovú.

Prezident Trump na synovo konanie reagoval a označil ho za úžasného človeka, ktorý "miluje svoju krajinu". Okrem toho vydal krátke stanovisko, v ktorom svojho syna opísal ako "vysoko kvalitného človeka" a pochválil "jeho transparentnosť".


Natalia Veseľnická tiež vystúpila v médiách a vyhlásila, že ju na stretnutie v Trump Tower zavolali ľudia z volebného štábu Donalda Trumpa. Boli to podľa nej oni, kto žiadal o informácie, ktoré by mohli uškodiť Trumpovej protikandidátke Hillary Clinton. Navyše uviedla, že ona ani žiadne informácie o Clinton nemala, napriek tomu, že ich ľudia z Trumpovho tímu veľmi chceli. Právnička okrem toho tvrdí, že s ruskou vládou nemá nič spoločné.

Informácie o stretnutí môžu výrazne zamiešať kartami pri vyšetrovaní údajného ruského zasahovania do americkej predvolebnej kampane, najmä úlohy tímu okolo vtedajšieho prezidentského kandidáta a súčasného prezidenta Donalda Trumpa pri údajných rokovaniach s Moskvou. Senátny výbor pre súdnictvo si už od ministerstva zahraničia a ministerstva vnútornej bezpečnosti vyžiadal informácie o Veseľnickej. Demokratická komisia dohliadajúca na činnosť kongresu zase napríklad požaduje od Trumpovho najstaršieho syna, jeho zaťa aj jeho šéfa kampane, aby poskytli dokumenty, ktoré súvisia so stretnutím.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy