Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Za lúpež dostal 4,5 roka. Háčik je v tom, že je bezvládny a na vozíku
Zdielať na

Za lúpež dostal 4,5 roka. Háčik je v tom, že je bezvládny a na vozíku

Archívna reportáž

MOSKVA / Prípad dvadsaťosemročného Antona Mamajeva vyvolal v Rusku pobúrenie. Antona totiž poslali na 4,5 roka za mreže pre lúpež. Háčik je v tom, že tento mladý muž pre celkovú svalovú atrofiu ostal pripútaný na vozíku. O prípad sa už zaujíma ombudsmanka a generálna prokuratúra.

Súd ho poslal za mreže preto, že pod hrozbou fyzického násilia okradol dvoch svojich známych a ukradol im skúter. Jeden z nich sa pri tom na súde chválil tým, že slúžil ako vojak špeciálnych síl. Anton ale vo svojom stave nie je schopný chodiť, premiestňovať sa na vozíku, ani sa sám najesť. 

Vozíčkar a jeho asistent mali svoje obete obkľúčiť a vyhrážať sa im. Anton im pri tom hrozil, že im "prestrelí nohu, naloží ich do kufra auta a odvezie do lesa". Medzi vyhrážkami zaznelo aj to, že ich zabije, odreže im uši či vypichne oči. Tým ich podľa súdu prinútil k tomu, aby podpísali dohodu o predaji a kúpe skútra za 160 000 rubľov bez toho, aby nejaké peniaze dostali. Muž, ktorý vozíčkarovi pomáhal, si má odpykať tri roky. 

Usvedčiť ho mali nielen výpovede poškodených, ale aj záznam z videokamier. Tvrdý rozsudok súd vysvetlil tým, že nemal na výber, pretože zákon neumožňuje za taký ťažký zločin udeliť podmienečný trest. Ani Mamajevova choroba nie je v zozname prípadov, kedy by odsúdenca oslobodili od výkonu trestu.

Verzia odsúdenca je iná

Mamajev pri tom tvrdí, že skúter odkúpil od známych v priateľskej atmosfére za spomínanú sumu. Tvrdí aj to, že si nahral, ako so smiechom učí svojho asistenta jazdiť. Podľa neho podali trestné oznámenie na neho preto, že si kamaráti od neho požičiavali peniaze bez toho, aby mu ich vracali. 

Mamajevov obhajca medzitým podal odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy