Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rekreačné poukážky majú podporiť cestovný ruch na Slovensku
Zdielať na

Rekreačné poukážky majú podporiť cestovný ruch na Slovensku

BRATISLAVA / Takmer 70 percent našincov preferuje oddych v zahraničí. Zmeniť by to mohli napríklad aj rekreačné poukážky na dovolenku na Slovensku. S týmto návrhom prichádza ministerstvo dopravy a výstavby.

Ministerstvo dopravy a výstavby pripravilo súbor opatrení, ktoré by mohli podporiť cestovný ruch na Slovensku. Okrem väčšej marketingovej podpory Slovenska alebo zmien v daniach chce rezort dopravy rokovať aj o zavedení rekreačných poukážok.

"Cestovný ruch je pre veľa obcí aj mikroregiónov jediným významným zamestnávateľom aj investorom a myslíme si, že si zaslúži väčšiu podporu,“ povedal štátny tajomník rezortu Peter Ďurček. Hlavným argumentom rezortu dopravy pri tomto kroku je snaha podporiť domáci cestovný ruch a zvýšiť záujem Slovákov o dovolenku vo vlastnej krajine.

Ministerstvo sa inšpirovalo Francúzskom, v ktorom podobný systém funguje. Zavedenie poukážok na dovolenku na Slovensku by nemalo iba podporiť cestovný ruch u nás."Pomer 60 percent domácich návštevníkov a 40 percent zahraničných nám iné krajiny môžu len závidieť. Preto tu vidíme rezervy práve vo zvyšovaní počtu zahraničných turistov," uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Cena rekreačnej poukážky by by nemala presiahnuť 500 eur. Zamestnávateľ by z nej preplatil 55 percent, zvyšok by hradil samotný zamestnanec. Teda ide o systém ako pri stravných lístkoch. Ministerstvo vo svojom návrhu počíta s tým, že spomínané náklady zamestnávateľov by boli daňovými, a tak by z nich neplatili dane ani odvody.

Rekreačné poukážky už fungujú nielen vo Francúzsku, ale aj v Maďarsku či v Taliansku. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy