Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kontrola ministerstva: Až 90 percent denných stacionárov pre dôchodcov nevyhovuje
Zdielať na

Kontrola ministerstva: Až 90 percent denných stacionárov pre dôchodcov nevyhovuje

BRATISLAVA / Viaceré denné stacionáre pre dôchodcov skončia a niektoré bude riešiť aj prokuratúra. K takýmto krokom pristúpilo MinIsterstvo práce, sociálnych vecí a rodiny po tom, ako urobilo kontroly. Až 90 percent týchto zariadení podľa ministerstva sociálne služby vôbec neposkytuje a sú len akousi drahou náhradou klubov dôchodcov s lacnými obedmi.

Podľa ministerstva viaceré zariadenia dokonca cielene falšovali dochádzku klientov, keďže za každého, ktorý denný stacionár navštevuje, dostávajú príspevok 183 € mesačne. "Povolenie na prevádzku takýchto zariadení vykonáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva," uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Braňo Ondruš.

"Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky požiada miestne príslušné regionálne úrady, aby nedostatky uvádzané v podnetoch MPSVaR SR u konkrétnych prevádzkovateľov, preverili a v prípade opodstatnenosti prijali príslušné opatrenia," uviedol Úrad verejného zdravotníctva vo svojom stanovisku.

Ondruš ako zlý príklad uviedol aj denný stacionár v Málinci. Sídli na námestí v bývalom spoločenskom dome. Z plagátu na vchodových dverách visia základné informácie o firme aj o prevádzkovej dobe. Prevádzku v Málinci spustili v marci tohto roku. O záveroch kontroly z ministerstva zatiaľ oficiálne stanovisko nedostali. Riadite vysvetlil, prečo ich tam v daný deň nikto nenašiel. "Kontrola u nás neprebehla z dôvodu, lebo všetci naši zamestnanci boli v tej chvíli na školení BOZP. Keďže sme košická spoločnosť, tak nám bolo jednoduchšie doniesť ich všetkých ku nám," uviedol riaditeľ denného stacionára Jozef Kardoš.

Okrem tejto prevádzky majú ešte ďalšie dve, v obciach Hrnčiarska Ves a Vojkovce. Všetky tri prevádzky podľa jeho slov fungujú a sú riadne označené. "Naše označenia prevádzok sú tam od marca tohto roku," dodal Kardoš.

Podľa hovorkyne ministerstva práce ale kontrolu vykonali neskôr. "Zamestnanci ministerstva navštívili DS v Málinci koncom mája tohto roku. V tom čase našli na adrese zariadenia iba oznam o otváracích hodinách fitness," uviedla hovorkyňa rezortu Veronika Husárová.

Ministerstvo plánuje v kontrolách pokračovať no v mnohých denných stacionároch už teraz plánuje odstúpiť od zmlúv a bude požadovať aj vrátenie finančných prostriedkov. "V niektorých prípadoch podáme aj podnety na prokuratúru pre podozrenie zo subvenčného podvodu," dodal Ondruš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy