Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V strede týždňa sa poriadne ochladí
Zdielať na

V strede týždňa sa poriadne ochladí

BRATISLAVA / Do našej oblasti dnes prúdil veľmi teplý vzduch, s vysokou vlhkosťou. Zároveň sa bližšie k nášmu územiu dostávalo zvlnené frontálne rozhranie.

Vo vlhkom vzduchu sa rýchlo tvorila mohutná kopovitá oblačnosť a z nej vypadávali prehánky, tvorili sa búrky aj s výraznými zrážkovými úhrnmi, napr. Vígľaš - Pstruša takmer 60 milimetrov zrážok. Popoludní sa na Záhorí dokonca objavila supercela.

V utorok sa zvlnený studený front bude presúvať cez naše územie ďalej na východ, Bude polooblačno až oblačno, na mnohých miestach prehánky, búrky, lokálne aj intenzívne a objaví sa aj dážď, ktorý tiež môže priniesť aj vyššie zrážkové úhrny. Zostane ešte teplo a dusno. Denná teplota 27 až 32, na severe okolo 25°C. Vietor postupne od západu do 25, prechodne v nárazoch okolo 45 kilometrov za hodinu.

"V stredu bude prevládať veľa oblačnosti nad naším územím, na mnohých miestach sa objavia prehánky, búrky iba výnimočne. Teplý vzduch ešte zostane, budeme mať teplotu od 24 do 30°C," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Situácia sa zmení v stredu, keď sa dostaneme na zadnú stranu tlakovej níže so stredom nad severom Európy, prenikne k nám studený vzduch, v ktorom sa budú tvoriť na mnohých miestach prehánky. Oblačnosti bude veľa, prevládať bude premenlivá veľká oblačnosť, teplota poklesne na 19 až 26 °C a rozfúka sa nepríjemný severný vietor, prechodne v nárazoch podľa dnešných materiálov okolo 50 kilometrov za hodinu.

"Zrážok na našom území máme málo, naďalej prevláda sucho a tak pár kvapiek a zníženie teploty u nás pomôže oddýchnuť si od úmorného tepla a vlhka aj prírode aj nám," dodala Miriam Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy