Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Železnice plánujú prenájom nových vozňov. Poslanci sa búria, nie je to výhodné
Zdielať na

Železnice plánujú prenájom nových vozňov. Poslanci sa búria, nie je to výhodné

BRATISLAVA / Cestovanie vo vlakoch by malo byť onedlho o niečo pohodlnejšie. Železničná spoločnosť si totiž plánuje prenajať 23 vozňov. To sa však nepáči opozičným politikom. Poslanci za OĽaNO tvrdia, že ak by železničiari vozne nakúpili, bolo by to podstatne lacnejšie. Železničná spoločnosť naopak tvrdí, že opoziční poslanci zavádzajú a manipulujú s absolútne nepresnými číslami.

Nové vozne by mali vyzerať úplne inak ako tie, ktoré poznáme dnes. Lôžka bude možné prestavať od štvorposteľových izieb až po dvojposteľové apartmány. Nebude chýbať sprcha, či toaleta a v neposlednom rade dnes chýbajúca klimatizácia.

Železničná spoločnosť plánuje prenájom 23 lôžkových vozňov na osem rokov za 47 miliónov eur. Prišli na to poslanci Obyčajných ľudí, Ján Marosz a Eduard Heger, pri prezeraní verejných obstarávaní tejto spoločnosti. Suma, ktorú chcú železnice dať za prenájom vozňov im pripadá prestrelená. Tvrdia, že podľa ich prepočtov, by bola kúpa vozňov podstatne lacnejšia.

Lacnejšia kúpa

Podľa ich výpočtov by národný železničný prepravca dokázal tieto vozne nakúpiť za takmer 26 miliónov eur. Pri kúpe by tak mohli ušetriť celkom 21 miliónov eur. Poslanci sa v tomto prípade obrátili dokonca na samotného premiéra. "Z tohto miesta vyzývame pána premiéra Robera Fica, aby sa osobne zaangažoval do tejto kauzy a aby zrušil túto súťaž," vyhlásil poslanec Ján Marosz.

Otázne bolo ako presne dospeli k celkovej sume, keďže tam pôsobí vela faktorov, ako aj delenie vozňov deleno počet rokov a podobne."Máme tím odborníkov, ktorí sa doprave venujú. Sú to ľudia, ktorí sa v tejto brandži pohybujú a presne vedia ako sa ceny týchto vozňov pohybujú," vysvetľoval Heger. "Na tejto tlačovej besede odznelo naozaj mnoho tvrdení, ktoré neboli založené na pravde,"  tvrdil hovorca železníc Tomáš Kováč. 

V súčastnosti si lôžkové vozne ľudia prenajímajú za 0,74 centov na kilometer. Podľa nich by mala byť cena prenájmu do budúcna zachovaná. "Za rovnakú cenu získame skutočne vyšší štandard," pokračuje Kováč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy