Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozorovateľka pozoruje aj na dovolenke. Špehovanie Benčíka a priehrštia nenávisti
Zdielať na

Pozorovateľka pozoruje aj na dovolenke. Špehovanie Benčíka a priehrštia nenávisti

Archívne video

BRATISLAVA / Spomínate si na prípad bývalého slovenského pozorovateľa OBSE na východe Ukrajiny? Martina Guttena odvolalo ministerstvo zahraničných vecí potom, čo vyhodnotilo jeho verejné prejavy na sociálnych sieťach ako nezlučiteľné so správaním oficiálneho zástupcu krajiny. Na profile s jeho menom sa teraz objavili fotografie zo súkromia známeho blogera Jána Benčíka.

Keď sa dôchodca a bloger Ján Benčík, nedávno ocenený cenou Európsky občan roku 2017 vrátil z dovolenky v Tunisku, na sociálnej sieti ho čakalo nemilé prekvapenie. Niekto zo spolucestujúcich na dovolenke si potajomky fotil jeho aj s rodinou. Fotografie sa potom objavili na profile s menom muža, ktorý v minulosti okrem iného verejne schvaľoval smrteľné vyhrážky na Benčíkovu adresu.

"Bol som dosť prekvapený, že sa niečo také človeku stane, že niekto zverejní fotky z dovolenky," hovorí bloger Benčík. Pani sa na dovolenke k Benčíkovcom správala milo. Inú tvár ukazuje profil na sociálnej sieti pod jej menom. Statusy sú plné nenávisti voči Rómom či migrantom ale aj voči NATO a Európskej únii - pričom tieto dve organizácie profesionálna vojačka zastupuje. 

"Je to šírené verejne, je to ako keby povedané pred viacerými osobami," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Profil poskytuje pestrý koktejl - zoznamy Židov, spochybňovanie útokov z 11. septembra 2001 ale nájdete tam aj motivačné citáty od ruského prezidenta či svojky v Stalinovom múzeu. Eva na súkromnú správu s otázkami reagovala verejným statusom, v ktorom sa sťažuje na očierňovanie. Na Facebooku uvádza, že pracuje v misii v Gruzínsku. To už ale neplatí. 

"Eva R. už nie je v pozícii pozorovateľky pre EUMM. Misiu opustila 6. júna 2016, teda pred viac ako rokom," píše sa vo vyjadrení EUMM. V etickom kódexe pre pozorovateľov sa okrem iného píše. "Členovia misií musia dodržiavať najvyššie osobné štandardy etického správania, nestrannosti a integrity a majú konať bezúhonne v pracovnom čase aj mimo neho. Musia sa zdržať akéhokoľvek konania či správania, ktoré by mohlo negatívne vplývať na ich pozíciu a funkciu ako osoby konajúcej v mene Európskej únie."

"Vo všeobecnosti platí, že OS netolerujú akékoľvek extrémistické, xenofóbne alebo rasistické prejavy príslušníkov OS, pretože to je v rozpore s etickým kódexom profesionálnych vojakov ako aj s ich poslaním," uvádza hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Profesionálna vojačka sa má k problematickým statusom, ktoré boli zverejnené na sociálnej sieti pod jej menom, vyjadriť svojim nadriadeným v priebehu niekoľkých dní.

"Tento konkrétny prípad už preverujeme a samozrejme, ak sa preukáže, že uvedená profesionálna vojačka inklinuje k takýmto prejavom, vyvodíme zodpovednosť, čo v krajnom prípade určite môže viesť aj k ukončeniu služobného pomeru," dodáva Capáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy